Op 17 maart 2022 meeting op Beverweerd. Aan het woord Fred Odijk (gemeente). Verder op de foto onder andere de directeur en architect Delfgou en de landschapcoördinator.
Op 17 maart 2022 meeting op Beverweerd. Aan het woord Fred Odijk (gemeente). Verder op de foto onder andere de directeur en architect Delfgou en de landschapcoördinator. Linkedin via Pleijzier

Gemeente Bunnik over Beverweerd: eerst vertrouwen herstellen dan renovatie en nieuwbouw

11 april 2022 om 11:31 Maatschappelijk

WERKHOVEN Op donderdag 17 maart organiseerde bureau Delfgou een stakeholdersbijeenkomst op landgoed Beverweerd. Bunniks Nieuws informeerde bij de gemeente Bunnik met welk doel architecten, ontwikkelaars, Delfgou en de gemeente daar bijeen waren geweest? Uit de antwoorden blijkt dat de gemeente er strak instaat; de gemeente wil pas naar vergunningen gaan kijken als het vertrouwen in de eigenaar is hersteld.

door Kuun Jenniskens

Het bureau Delfgou werkt voor eigenaar SVE en organiseerde deze bijeenkomst nadat de gemeente Bunnik de eigenaar had gewezen op het belang van overleg met diverse instanties, zo legt een woordvoerder van de gemeente Bunnik uit. Het gaat om de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), welstandscommissie Mooisticht en de provincie Utrecht. SVE groep van Sjan van Ettekoven haalde eind december 2021 en begin januari 2022 zonder vergunning monumentale hekken weg en kapte grote aantallen bomen en veroorzaakte een ravage op Beverweerd. De gemeente stelde toen een bouwstop in.

TOELICHTEN Volgens de gemeente Bunnik is werken aan vertrouwen nodig, voordat er vergunningen worden aangevraagd voor de verdere ontwikkeling van het landgoed. ,,Met de bijeenkomst wilde de eigenaar de verschillende werkzaamheden toelichten en het beschadigde vertrouwen proberen te herstellen. Directe aanleiding voor de bijeenkomst was het stopzetten van werkzaamheden begin januari dit jaar. Sinds de stopzetting werken de betrokkenen aan het herstel van vertrouwen”, aldus de gemeentewoordvoerder. Zij spreekt over drie fases in het vervolgproces.

HERSTEL SCHADE De eerste fase is het verrichten van herstelwerkzaamheden aan het landgoed en communiceren over het herstel met alle betrokkenen. Er zijn recent inderdaad persberichten, en brieven aan omwonenden, verstuurd voordat er werkzaamheden op Beverweerd werden verricht.

HERSTEL VERTROUWEN Na deze eerste fase volgt een gesprek met het gemeentebestuur over de herstelwerkzaamheden en het herstel van vertrouwen, aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Afhankelijk van de uitkomst van dit gesprek wordt gekeken of het vertrouwen voldoende is hersteld om stappen te zetten in de ontwikkeling van het landgoed. Als dat het geval is dan dienen er omgevingsvergunningen te worden aangevraagd en moet er een beheerplan worden gedeeld. Daarna worden getoetst of ingediende plannen aansluiten bij het bestemmingsplan.”

RENOVATIE KASTEEL De tweede fase zal de renovatie van het landhuis zijn. Het kasteel verkeert momenteel aan de binnenkant in zeer slechte staat. Bureau Delfgou is betrokken bij deze restauratiewerkzaamheden.


(archief mei 2019) - Mat van Iterson

NIEUWBOUW In een derde fase worden nieuwe ontwikkelingen besproken die passen binnen kaders van het bestemmingsplan. Dat gaat dan over de nieuwbouw die volgens het bestemmingsplan mogelijk is, aldus de gemeente. 

Dat kan gaan om het slopen van de bestaande witte internaatsgebouwen om ruimte te maken voor 68 zorgappartementen. Het is Bunniks Nieuws niet bekend of SVE groep, de eigenaar van landgoed Beverweerd, dit plan daadwerkelijk wil oppakken. Bij de bijeenkomst van 17 maart waren ook Aalberts en Dunavast BV aanwezig en zij meldden op LinkedIn dat zij daar waren voor de ontwikkeling van ‘de beoogde nieuwbouw met zorgeenheden’. 


Mat van Iterson (archief mei 2019)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie