Door KNVB aangekocht terrein aan de Rijnseweg.
Door KNVB aangekocht terrein aan de Rijnseweg. KNVB

Tien hectare nieuwe natuur in Odijk, als compensatie voor uitbreiding KNVB Campus in Zeist

31 oktober 2022 om 16:16 Politiek

ODIJK De voetbalbond wil de KNVB Campus aan de Woudenbergseweg in Zeist uitbreiden met drie nieuwe voetbalvelden. Hiervoor moet op die plek ruim drie hectare bos wijken. De bond wil dat compenseren door de aanleg van een natuurgebied aan de Rijnseweg in Odijk.

door Frits Beijnink

In het Open Huis van 20 oktober presenteerde Bas Stoker, facilitair manager van de KNVB Campus, de uitbreidingsplannen van de bond. Die plannen liggen gevoelig in de gemeente Zeist vanwege het verlies van natuur. De KNVB wil dat verlies graag ‘ruimhartig’ compenseren. In de directe nabijheid lukt dat niet, maar de bond heeft met het terrein in Odijk (nu nog agrarische grond) een gebied gevonden dat zich goed leent voor natuurontwikkeling.

KROMME RIJNCORRIDOR De kwaliteiten van het gebied worden volgens Stoker bevestigd door de landschapscoördinator Kromme Rijnlandschap. De werkgroep Kromme Rijncorridor, die zich inzet voor het gebied tussen de Kromme Rijn en de Utrechtse Heuvelrug, stelt in de Nieuwsbode: ,,Het gebied is uitermate geschikt voor de ontwikkeling van natte natuur met poeltjes en bosschage van zwarte populieren en schietwilgen. Deze gebiedsopbouw biedt kansen voor een rijke biodiversiteit. Het perceel vormt ook een onmisbare schakel in de ecologische corridor.”


Beoogd natuurgebied, gezien vanaf de Rijnseweg. In de verte de tunnel naar Zeist, onder de A12. - Frits Beijnink

NIEUW BESTEMMINGSPLAN De KNVB heeft het terrein van 10 hectare aan de Rijnseweg nr. 3 al aangekocht en bereidt nu een nieuw bestemmingsplan voor. Dat plan moet in de eerste helft van volgend jaar goedgekeurd worden door de gemeente Bunnik. Die goedkeuring zal volgens Stoker een voorwaarde zijn voor de gemeente Zeist om in te stemmen met de uitbreiding van de KNVB Campus.

BEHEER Op de vraag van Ralph Hallo (D66) wie het terrein gaat beheren, antwoordde Stoker dat het de bedoeling is om het terrein over te dragen aan een natuurorganisatie, zoals Het Utrechts Landschap. Cor Kool (CDA) vroeg of de inrichting als natuurgebied door de KNVB of de beherende natuurorganisatie ter hand wordt genomen. Stoker gaf aan dat beide opties mogelijk zijn, maar dat die inrichting wel door de KNVB gegarandeerd wordt. Tot slot dankte de voorzitter van dit Open Huis, Winny Toersen (D66), de heer Stoker voor deze ‘mooie introductie van een groen cadeau’.

Beoogd natuurgebied, gezien vanaf de Rijnseweg. In de verte de tunnel naar Zeist, onder de A12.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie