De drie nieuwe voetbalvelden moeten in het bos achter het Dierentehuis komen.
De drie nieuwe voetbalvelden moeten in het bos achter het Dierentehuis komen. (c)

KNVB zoekt ook grond aan Zeister kant A12

12 oktober 2022 om 20:00 Natuur en milieu

ZEIST/ODIJK De KNVB zet zich in om 50 hectare grond te verwerven aan de Zeister kant van de A12, voor natuur en duurzame landbouw. Deze 50 hectare komt bovenop de 10 hectare die de bond in Odijk al heeft gekocht, om de aanleg van drie nieuwe voetbalvelden aan de huidige campus te compenseren. Compensatie is wettelijk verplicht, maar de bond wil met geld van sponsoren meer doen dan dat.

De KNVB wil de campus in Zeist uitbreiden met extra velden. Daarvoor zou ruim 3 hectare bos moeten plaatsmaken. Die verloren natuur zou elders in de gemeente terug moeten komen, maar de voetbalbond ziet daar geen kans toe. In plaats daarvan stelt de KNVB voor om ruim 10 hectare landbouwgrond bij Odijk om te vormen tot natuurgebied. Dat stuk grond is inmiddels al in het bezit van de bond. Zowel de gemeenteraad van Zeist als de provincie moeten nog goedkeuring geven. 

OUDE RIVIERARM Volgens de werkgroep Kromme Rijncorridor, die zich inzet voor het gebied tussen de Kromme Rijn en de Utrechtse Heuvelrug stroomde daar ooit een oude rivierarm van de Kromme Rijn. ,,Het gebied is uitermate geschikt voor de ontwikkeling van natte natuur met poeltjes en bosschage van zwarte populieren en schietwilgen. Deze gebiedsopbouw biedt kansen voor een rijke biodiversiteit. Het perceel vormt ook een onmisbare schakel in de ecologische corridor”, zeggen Robert Baayen en Wim Verheugt van de werkgroep.


De drie meest rechtervelden wil de KNVB graag aanleggen. Daar rechtsboven komt een parkeerterrein voor 50 auto’s. - Beeld: KNVB

DUURZAME LANDBOUW De KNVB wil verder gaan dan dat en zet zich in voor de verwerving van 50 hectare grond aan de Zeister kant van de A12, voor natuur en duurzame landbouw. ,,Als vanwege de uitbreidingsplannen een aantal hectare natuur verdwijnt, dan willen we dat ruimschoots compenseren met een nog groter stuk natuurgebied. We doen dit samen met (natuur)partijen die verstand hebben van zaken en dat is ook in het belang van de regio’’, zegt een woordvoerder.

,,Wij zijn in overleg met partijen die contacten hebben met boeren. Samen met hen zoeken we naar landbouwgronden in de Kromme Rijncorridor die mogelijk beschikbaar komen.” Dit betekent niet dat de KNVB zelf die gronden gaat betalen. ,,De KNVB zal niet (nog) meer gronden faciliteren maar wil, zodra er gronden op de markt komen, deze met partners financieren. Momenteel merken we ook dat de stikstofproblematiek meespeelt en iedereen de beste deal wil.’’

In antwoord op vragen over de plannen benadrukt de bond niet alleen naar het eigenbelang te kijken: ,,Het klimaat en de natuur gaan ons ook aan het hart. Daarom willen we méér doen dan de wettelijk verplichte compensatie. We handelen met respect voor onze omgeving.’’

WEERSTAND Tegen de aanleg van drie extra voetbalvelden is bezwaar gemaakt. Het dierentehuis is er niet blij mee, omdat het ten koste zou gaan van rust voor de dieren en uitlaatgebied. Ook inwoners van Austerlitz zijn erg tegen het kappen van bos op deze plek. 

De KNVB heeft bij de gemeente Zeist een ontwerpbestemmingsplan ingediend waarmee de uitbreiding mogelijk gemaakt moet worden. Uiteindelijk wordt dat door de gemeenteraad (wel of niet) vastgesteld. Bovendien moet de provincie akkoord gaan met het voorstel van de bond om het verdwenen bos in Zeist te compenseren in Odijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie