Afbeelding
Screenshot Google maps

Aanplant van bos in Odijk als compensatie voor nieuwe KNVB velden

27 januari 2021 om 08:08 Politiek

ODIJK Tijdens het Open Huis van 14 januari is het omruilen van een agrarische bestemming voor een woonbestemming aan de Rijnseweg 3 aan de orde geweest. Wethouder Paul Heijmerink (P21) bracht in dat er vanuit de KNVB een verzoek ligt om op de agrarische gronden richting de A12 een bos aan te planten. 

door Kuun Jenniskens

Wat is het geval? De KNVB in Zeist wil haar sportvelden uitbreiden en hiervoor moeten nogal wat bomen van het omringende bos sneuvelen. De KNVB heeft voorgesteld om ter compensatie een bos aan te planten op de agrarische gronden van de Rijnseweg 3. 

Paul Heijmerink: ,,Voor de in Zeist te kappen 1 hectare bos wordt voorgesteld om 10 hectare bos te compenseren. Als dit niet kan worden gerealiseerd, behoudt de grond een agrarische bestemming. Het plan moet nog worden uitgewerkt en er moeten adviezen worden aangevraagd op het punt van milieu, archeologie, geluid en dergelijke.” Mocht deze uitruil plaatsvinden dan moet Bunnik een procedure doorlopen om dit perceel ten zuiden van de A12 een bosbestemming te geven.

Dit voorstel is aanleiding voor drie milieugroeperingen uit Zeist om op 22 januari een brief te schrijven aan de Bunnikse gemeenteraad. Naar hun zeggen is er op 8 januari tussen de eigenaar en de KNVB al overeenstemming over de aankoop van de grond bereikt. Men noemt het opmerkelijk dat hier in het raadsvoorstel geen aandacht aan wordt besteed. Ze vinden het een goed idee om dit perceel tot natuurgebied te bestemmen - naar hun zeggen is het zelfs essentieel voor de biodiversiteit. Het zal verschillende natuurgebieden beter met elkaar verbinden. In breder perspectief wordt het de ontbrekende verbinding tussen natuurgebieden in de Gooi en Vechtstreek en het Kromme Rijngebied. In de brief noemen de milieugroeperingen het een gemiste kans dat niet ook vanuit een milieuperspectief naar dit plan is gekeken. Naar hun mening zou het leiden tot de keuze voor een andere variant; om de natuur niet de verstoren kan de bebouwing beter dichterbij de Rijnseweg worden gerealiseerd.

Of aan de Rijnseweg 3 inderdaad 2700 vierkante meter wordt gesloopt in ruil voor twee woningen, en mogelijk ook een nieuw bos, zal blijken tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 januari. Deze vergadering is via een livestream te volgen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie