Het gemeentehuis in Odijk.
Het gemeentehuis in Odijk. Richard Thoolen

Meerjarenbegroting Bunnik bekend, OZB stijgt flink

10 oktober 2022 om 10:24 Politiek

ODIJK De raad bespreekt in het Open Huis van donderdag 20 oktober de meerjarenbegroting 2023-2026. Het college heeft voor de komende drie jaar een sluitende begroting kunnen opstellen die voor volgend jaar ruim 36 miljoen bedraagt. De hoogte van de gemeentelijke belastingen voor volgend jaar is ook bekend: de OZB kan flink stijgen (afhankelijk van de ontwikkeling van de woningwaarde in Bunnik) maar de afvalstoffenheffing en rioolheffing stijgen slechts enkele euro’s. 

door Frits Beijnink

OZB STIJGT P21 en D66 hebben in hun coalitieakkoord afgesproken de onroerend zaak belasting (OZB) voor woningeigenaren in de huidige raadsperiode met 5,0 procent te verhogen. Daarnaast wordt de jaarlijkse inflatiecorrectie toegepast, voor dit jaar 3,4 procent. Opgeteld betekent dat nu een stijging van 8,4 procent. 

BEREKENING OZB-BEDRAG De OZB is een percentage van de WOZ-waarde van de woning en moet (bij de laatst bekende gemiddelde WOZ-waarde, peildatum januari 2021) volgend jaar 6 miljoen opleveren, inclusief de zogeheten gebruikersbelasting. Om te voorkomen dat door een stijging van de WOZ-waarde van 2021 naar 2022 de opbrengsten volgend jaar hoger liggen dan de begrote 6 miljoen, past de gemeente een neerwaartse correctie toe die gelijk is aan de verwachte waardestijging van de woningen in Bunnik. Het uiteindelijk resultaat is een dáling van het OZB-percentage met 4,0 procent, van 0,1272 naar 0,1221 procent van de WOZ-waarde op de nieuwe peildatum januari 2022. Die waarde is nu nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de gemiddelde prijs van koopwoningen in de gemeente Bunnik in 2021 met 22 procent is gestegen, van 441 naar 537 duizend euro (bron: CBS). Als die stijging ook gaat gelden voor de nieuwe WOZ-waarde dan kan het te betalen OZB-bedrag stijgen met zo’n 17 procent. Voor een gemiddelde woning in Bunnik komt dat neer op een bedrag van om en nabij 95 euro. De gemeente stelt eind dit jaar het OZB-percentage definitief vast, maar het is niet te verwachten dat dat (sterk) zal veranderen. 

GERINGE STIJGING OVERIGE HEFFINGEN De afvalstoffenheffing stijgt niet mee met de inflatie maar wordt zodanig begroot dat de verwachte kosten gedekt zijn. De heffing stijgt volgend jaar van 186 naar 189 euro voor een eenpersoonshuishouden en van 322 naar 325 euro voor een meerpersoonshuishouden. De rioolheffing voor een woning (één heffingseenheid) stijgt van 227 naar 235 euro.

HOGERE INFLATIE DOORGESCHOVEN NAAR 2024 De gemeente stelt in mei altijd het te hanteren inflatiepercentage vast, voor dit jaar 3,4 procent. Intussen is duidelijk dat de inflatie veel hoger uitvalt. Het college meldt daarover: „Om inwoners en bedrijven te ontzien in deze financieel en maatschappelijk onzekere tijden hebben wij ervoor gekozen om deze hogere inflatie niet door te rekenen in de tarieven 2023 voor de gemeentelijke belastingen.” Maar de gemeente zal dit alsnog doen in de begroting voor 2024.

VOLDOENDE VET OP DE BOTTEN De algemene reserve (spaarpot) van de gemeente daalt van 7 miljoen begin dit jaar naar 5,8 miljoen begin 2023. Deze reserve is bedoeld voor onverwachte tegenvallers en is volgens de geldende normen nog steeds ruim voldoende. De daling van de algemene reserve dit jaar wordt vooral veroorzaakt door tegenvallende kosten bij de jeugdzorg en de noodzaak van inhuur door ziekte van personeel. Naast de algemene reserve heeft de gemeente nog allerlei reserves met een specifieke bestemming, opgeteld ruim 20 miljoen. Hieruit worden bestaande plannen gefinancierd evenals rente en aflossing op investeringen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie