Dit bord werd twee maand geleden geplaatst.
Dit bord werd twee maand geleden geplaatst. Agnes Corbeij

Gemeente onderzoekt mogelijkheden tot informeren burgers over zwemverbod

2 mei 2022 om 12:06 Politiek

BUNNIK Als reactie op de onrust die ontstaan is rondom het zwemverbod bij de Raadhuisbrug in Bunnik, laat het college van de gemeente de mogelijkheden onderzoeken inwoners, passanten en anderen te informeren over dit verbod. Dat dit niet gebeurde voordat het verbodsbord geplaatst werd, betreurt het college. 

door Agnes Corbeij

Dit laten burgemeester en wethouders weten in een beantwoording van vragen van Winny Toersen, raadslid van D66. Zij vroeg zich af of inwoners hadden kunnen weten dat het verbodsbord er kwam. Dat was niet het geval. Het college zegt hierover in het antwoord: ,, Voorafgaand aan de plaatsing van de bebording hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden met de direct aanwonenden. Wij hebben dit verder niet kenbaar gemaakt en dat betreuren wij achteraf.”

VERBODEN In de beantwoording legt het college ook uit dat het altijd al verboden was op deze plek te zwemmen, op basis van landelijke regelgeving. ,,Op openbare wateren in Nederland, die toegankelijk zijn voor boten, geldt in principe het Binnenvaartpolitiereglement (BPR). Dat reglement is opgesteld door de rijksoverheid en geeft aan in welke situaties gezwommen mag worden en waar niet.” 

In dit reglement staat onder meer dat niet gezwommen mag worden nabij bruggen, ook als er geen bord staat. ,,Om de regels duidelijker te maken, kan er een verbodsbord worden geplaatst maar dat verandert niets aan het dan al geldende verbod om daar te mogen zwemmen.” Dat gebeurde na aanleiding van klachten van omwonenden over toenemende recreatie en geluidsoverlast.

QR CODE Het college onderzoekt nu hoe de regels het beste gecommuniceerd kunnen worden. ,,Wij laten hiervoor de mogelijkheden onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld door een QR-code aan het verbodsbord toe te voegen waarmee dan aanvullende informatie opgevraagd kan worden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie