Sinds een aantal weken is het verboden om te zwemmen of een bootje te water te laten bij de Raadhuisbrug. Het 'verboden toegang' bord werd weer weggehaald.
Sinds een aantal weken is het verboden om te zwemmen of een bootje te water te laten bij de Raadhuisbrug. Het 'verboden toegang' bord werd weer weggehaald. Agnes Corbeij

Zwemmen bij de Raadhuisbrug in Bunnik is verleden tijd

13 april 2022 om 09:24 Recreatie

BUNNIK Aan de Kromme Rijn in Bunnik, bij de Raadhuisbrug, zijn een aantal weken geleden borden geplaatst die het verbieden om hier te zwemmen of een bootje te water te laten. Desgevraagd legt de gemeente uit dat de borden neergezet zijn om de veiligheid van inwoners en recreanten te waarborgen. 

door Agnes Corbeij

Al decennialang wordt er gezwommen in de Kromme Rijn en gesprongen vanaf de bruggen. De laatste jaren wordt het steeds drukker bij de Raadhuisbrug. Daarom heeft de gemeente besloten in te grijpen. Een woordvoerder: ,,In de nabijheid van bruggen, stuwen en sluizen kan stroming voorkomen die vanaf de kant niet zichtbaar is en een ongeoefende zwemmer in de problemen kan brengen. Ook kan door de brug het zicht belemmerd worden, waardoor passerende vaartuigen niet zien wat er gebeurt. Om de veiligheid te garanderen is voor deze maatregel gekozen.” Er zijn voor zover bekend nog geen ongelukken gebeurd, de gemeente grijpt hier preventief in.


De recreatie op de Kromme Rijn neemt al jaren toe - Kuun Jenniskens

In eerste instantie plaatste de gemeente onder de verbodsborden ook een bord ‘verboden voor onbevoegden’. Dat bord werd door de gemeente snel weggehaald, omdat het tot verwarring leidde. De steiger die er ligt is bedoeld voor kano’s en kan nog gewoon gebruikt worden, zodat recreanten de kern van Bunnik kunnen bezoeken. De inlaatplek mag alleen gebruikt worden door vaartuigen die nodig zijn voor onderhoud aan de Kromme Rijn. 

ANDERE PLEKKEN Het verbod geldt alleen voor deze plek. Ook ter hoogte van Odijk wordt veel gezwommen in de Kromme Rijn, maar de gemeente heeft geen plannen om op andere plekken aan de Kromme Rijn dit verbod in te stellen. Wel wordt ieder jaar gewaarschuwd rekening te houden met de waterkwaliteit, aangezien de Kromme Rijn geen gecontroleerd zwemwater is. 

Steeds meer mensen genieten van de Kromme Rijn, door op en rond het water te recreëren. Zeker tijdens corona werd meer dan voorheen gebruik gemaakt van lokale recreatieplekken. Maar ook het beleid voor de toekomst is erop gericht de ‘recreatiekracht te versterken’. De druk op het water heeft ook nadelen. Zo zijn er steeds meer klachten over gemotoriseerd verkeer op het water. Daarover zijn gemeente Bunnik, gemeente Utrecht en het waterschap al jaren in overleg. De gemeente Bunnik laat deze week desgevraagd weten dat dit overleg nog steeds gaande is. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie