Gemeentehuis in Odijk
Gemeentehuis in Odijk Kuun Jenniskens

P21 en De Liberalen willen dat elke euro coronasteun naar maatschappelijke organisaties gaat

17 juli 2021 om 13:00 Politiek

ODIJK De coalitie in de gemeenteraad heeft ervoor gezorgd dat het gehele bedrag, 113.000 euro, dat de gemeente van het Rijk kreeg voor coronasteun, naar maatschappelijke organisaties gaat. Het bedrag dat de gemeente nodig heeft om de subsidie te verdelen, gaat uit de algemene reserve komen. 

P21 en De Liberalen stelden dit voor, CDA en Bunniks Belang stemden tegen het plan. Omdat de eerste twee partijen een meerderheid hebben, werd het voorstel aangenomen.  

Alle gemeenten krijgen geld van het Rijk, om maatschappelijke organisaties te compenseren voor financiële problemen als gevolg van de coronacrisis. In het geval van Bunnik gaat het om 113.000 euro. Het is onder meer bedoeld voor culturele instellingen, vrijwilligersorganisaties en kwetsbare jongeren. 

ZONDE In het voorstel van het college werd uitgelegd dat de uitvoering van de verdeling van deze gelden zo’n 11.000 euro gaat kosten. Dat bedrag wilde het college in mindering brengen op het totaalbedrag, waardoor 102.000 euro te verdelen overbleef. Daar waren De Liberalen en P21 het niet mee eens. Zuidweg: ,,Het is zonde om, als de organisaties net iets meer nodig hebben dan die 102.000 euro, dat niet kan. Het lijkt geen groot bedrag, maar voor hen kan het echt het verschil maken.”

Van der Stijl (Bunniks Belang) en Leen Vernie (CDA) waren niet blij met het voorstel de algemene reserve hiervoor aan te boren. Van der Stijl: ,,De stand van de algemene reserve is flink gedaald de afgelopen jaren. Ik begrijp niet dat P21 en De Liberalen dit zo makkelijk doen.” Vernie: ,,De Liberalen zeiden vorige week nog dat ze de hand op de knip wilden houden, dan is dit een vreemd voorstel. Ook is nog helemaal niet duidelijk of er meer dan 102.000 euro nodig is.”

GELD OVER Vernie houdt ook rekening met het scenario dat er juist geld overblijft en vroeg zich af wat daarmee zou gebeuren. Wethouder Rensen zegde toe dat een eventueel overig bedrag in de algemene reserve gestort zal worden. 

Toersen (De Liberalen): ,,De hand op de knip betekent dat deze er ook wel eens af gaat. Het is geen hoog bedrag, en eenmalig. We willen een gegeven paard niet in de bek kijken, maar we willen hem helemaal doorgeven aan hen die er iets moois mee kunnen doen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie