Afbeelding
Foto Pixabay

Specifieke vormen van schadevergoeding bij blijvend letsel

23 november 2023 om 15:15 Partnercontent

U kunt na een ongeval zo ernstig gewond raken dat u blijvend letsel oploopt. Bovendien krijgt u met veel schadeposten te maken. In dit artikel gaan we dieper in op blijvend letsel en een aantal van de specifieke vormen van schadevergoeding die hierbij kunnen komen kijken.

Voorbeelden van blijvend letsel

Na een ongeluk hoopt u dat u zo snel mogelijk weer geneest van uw letsel. Helaas is dat niet altijd meer mogelijk. U moet dan leren leven met de klachten die u aan het ongeluk overhoudt. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

 • Whiplashklachten zoals rugklachten en concentratieproblemen
 • Een dwarslaesie
 • Een geamputeerd lichaamsdeel
 • Gehoor- en spraakverlies
 • Zichtvermindering of volledige blindheid
 • Hersenletsel
 • Geestelijke instabiliteit

Sommige van deze klachten hebben meer invloed op uw leven dan andere. Zo kunt u met een whiplash bijvoorbeeld overgevoelig raken voor licht en geluid, waardoor u zichzelf steeds meer afzondert van de maatschappij. Een geamputeerd lichaamsdeel kan in eerste instantie voor een ongemakkelijk gevoel zorgen, maar weerhoudt u na een tijdje niet meer van sociale gelegenheden. Dat betekent overigens niet dat u daar minder leed door ervaart. Het kan heel goed mogelijk zijn dat u erg onzeker wordt van uw geamputeerde lichaamsdeel of prothese, waardoor u zich toch steeds meer afsluit van de buitenwereld.

Specifieke vormen van schadevergoeding

Wanneer u blijvend letsel overhoudt aan een ongeval, blijft u mogelijk de rest van uw leven schade lijden. Daarnaast moet u wellicht bepaalde aanpassingen maken in uw leven om bijvoorbeeld toch in uw geliefde woning te kunnen blijven wonen. Hieronder bespreken we kort een aantal specifieke vormen van schadevergoeding waarmee u te maken kunt krijgen bij blijvend letsel.

Verlies van inkomsten

Wanneer er sprake is van blijvend letsel, kunt u volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken. Stel dat u in de bouw werkt en een been verliest door een ongeluk. U raakt dan volledig arbeidsongeschikt. Als u met hetzelfde letsel een docent bent aan de hogeschool, kunt u wellicht blijven werken. Als docent wordt het daarentegen lastig om te blijven werken wanneer u bijvoorbeeld geheugenproblemen ervaart door een whiplash.

Alle inkomsten die u misloopt, moeten in principe worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij. Hieronder vallen onder andere:

 • Een deel van of uw volledige salaris
 • Bonussen
 • Promotie
 • Toeslagen
 • 13de maand
 • Vakantiegeld
 • Pensioenopbouw

Het verlies van inkomsten geldt ook voor studenten en zzp’ers:

 • Als student loopt u ook inkomsten mis als u uw studie niet meer kunt afmaken of nooit meer het beroep zult kunnen uitvoeren waar u voor studeerde. Als u zich moet omscholen, heeft u ook recht op een vergoeding voor deze kosten. 
 • Als zzp’er kunt u mogelijk lopende opdrachten niet meer afmaken. Uw inkomen staat daardoor gelijk stil. Ook als u uw bedrijf moet verkopen of medewerkers moet inhuren om de opdrachten af te ronden en nieuwe opdrachten aan te nemen, moet het verlies of deze kosten worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij.

Hulp in en rondom het huis

Ook klusjes in uw eigen huis en tuin kunt u mogelijk niet meer zelf uitvoeren door uw letsel. U kunt hierbij denken aan:

 • Reparatiewerkzaamheden bijvoorbeeld bij een lekkend dak
 • Het schilderen van de binnen- en buitenkant van de woning
 • Onderhoud aan de tuin zoals het snoeien van planten en bomen

Bij het berekenen van deze vorm van schadevergoeding wordt onder andere gekeken naar welke klusjes u zelf uitvoerde voor het ongeval en in wat voor type woning u woont. 

Aanpassingen woonsituatie

Soms moet u door uw letsel bepaalde dingen laten plaatsen of aanpassen om in uw geliefde woning te kunnen blijven wonen. U kunt hierbij denken aan:

 • Een traplift
 • Automatische deuren
 • Het verwijderen van drempels
 • Een verhoogd toilet
 • Een douchestoel

Alle aanpassingen die u moet doen om uw woning zo in te richten dat u er weer goed in kunt leven, moeten in beginsel worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij.

In sommige situaties moet u helaas verhuizen, bijvoorbeeld wanneer u afhankelijk bent van een rolstoel en in een appartementencomplex woont zonder lift. Ook de kosten die hierbij komen kijken zijn een vorm van schadevergoeding.

Nieuw vervoer

Als u rolstoel afhankelijk bent geworden, heeft u vaak ook een grotere auto nodig om uw rolstoel in te vervoeren. Stel dat u nog wel kunt lopen, maar bijvoorbeeld voor altijd klachten houdt aan uw enkel. Een fiets met een kinderzitje is dan niet meer in evenwicht te houden. In die situatie kunt u een bakfiets nodig hebben. Of een elektrische fiets als u normaal met een gewone fiets naar werk gaat, maar lange afstanden trappen te zwaar voor u is geworden.

Sportrolstoel

Als u elke week genoot van een potje tennis, dan wilt u dat waarschijnlijk blijven doen. Ook als u in een rolstoel terecht bent gekomen. Gelukkig kan dat ook. Hiervoor hebt u wel een speciale sportrolstoel nodig. De  kosten die hieraan zijn verbonden, moeten ook worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij.

Kosten zonder nut

U kunt verschillende kosten hebben gemaakt voor het ongeval die door uw letsel geen nut meer hebben. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan spullen op afbetaling zoals een:

 • Racefiets terwijl uw been is geamputeerd
 • Gereedschap terwijl u in een rolstoel zit en geen klusjes meer kunt uitvoeren
 • Of andere kosten zoals:
 • Een lease auto waar geen rolstoel in past
 • De huur van een bedrijfspand terwijl u volledig arbeidsongeschikt bent geraakt
 • Een jaarabonnement bij een yogaschool terwijl u last heeft van nek- en rugklachten door een whiplash

Al deze kosten moeten in beginsel worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij.

Aangepaste vakantie

Stel dat u in een rolstoel terechtkomt door een ongeval. Voor het ongeluk had u een wandelvakantie geboekt. Helaas kan dat niet meer doorgaan en moet u de vakantie annuleren. Deze kosten zijn eenmalig, maar krijgt u uiteraard ook vergoed. Jaarlijks terugkerende kosten in deze categorie zijn de extra kosten die u maakt voor een accommodatie. Als u vroeger altijd ging kamperen, maar nu in een hotel moet verblijven bijvoorbeeld. U kunt bovendien niet naar elke accommodatie. Een hotel moet rolstoelvriendelijk zijn. Ook dit zijn extra kosten die de verzekeraar van de tegenpartij moet vergoeden.

Affectieschade voor naasten

Loopt uw kind of partner ernstig blijvend letsel op? Dan verandert dat uw leven ook compleet. Dit is een erg verdrietige ervaring waar geen geld tegenop kan. Toch heeft u in deze situatie als ouder of partner recht op affectieschade wanneer het slachtoffer minimaal 70% blijvende invaliditeit heeft opgelopen. Dit percentage wordt bepaald aan de hand van de AMA Guides. Het bedrag dat u aan affectieschade krijgt, is bedoeld als erkenning voor uw leed. Want ook uw leven zal hierdoor nooit meer hetzelfde zijn.

Schadevergoeding claimen bij blijvend letsel

U heeft recht op een vergoeding van alle vormen van schadevergoeding waar u mee te maken krijgt bij blijvend letsel. Het uitzoeken, berekenen en claimen van uw schadevergoeding is een complexe juridische taak. Het is bovendien een emotioneel proces, omdat u voor altijd getekend bent door het ongeval. De discussie aangaan met de verzekeraar kan daarom erg confronterend zijn. U hoeft dit gelukkig niet zelf te doen.

Als u een ervaren jurist inschakelt, kan hij of zij het hele proces voor u doorlopen. U kunt zich dan richten op het verwerken van het ongeval en het leren omgaan met uw letsel. U heeft bovendien recht op gratis juridische hulp, omdat de verzekeraar van de tegenpartij ook deze buitengerechtelijke kosten moet vergoeden. De juristen van Letselschade Berekenen bieden u deze gratis juridische hulp en hebben bovendien veel ervaring met letselschadezaken waarin het slachtoffer blijvend letsel heeft opgelopen. U weet hierdoor zeker dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft, zowel voor uw huidige als toekomstige schade.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie