Afbeelding
Foto: Shutterstock

Steeds meer mensen hebben last van vochtschade

17 september 2021 om 15:13 Partnercontent

De hevige hoosbuien van afgelopen zomer hebben ertoe geleid, dat het aantal Nederlandse huishoudens met vochtschade toenam. Naast de vochtschade in huis, had men ook buiten de woning steeds vaker te maken met wateroverlast. Denk bijvoorbeeld aan water wat lang op het terras bleef staan, een overstroomde put in de straat, enzovoorts. Het herstel van vochtschade neemt vaak veel tijd in beslag. Zo is het noodzakelijk de bron van het lek te achterhalen en het vocht uit de woning te laten trekken, alvorens aan het herstel begonnen kan worden. Veelvoorkomend was de daklekkage. Iets wat enigszins samenhangt met de sterke opkomst van de steenmarter. Het beestje zorgt voor veel schade onder de dakpannen.

Bedrijven gespecialiseerd in lekdetectie hebben het druk

Feit dat het aantal woningen met vochtschade toeneemt, maakt dat bedrijven gespecialiseerd in lekdetectie het momenteel druk hebben. Vaak is een lek lastig zelf op te sporen. Denk aan een lekkende leiding achter een wand in huis. Een dergelijk lek vind je vrijwel alleen, wanneer je de muur open zou breken. Dit leidt tot onnodige schade aan de woning, daar specialisten over verschillende hulpmiddelen beschikken om een lekdetectie uit te kunnen voeren. Met een speciale camera proberen zij te achterhalen waar de bron van een lek exact zit. Op basis van de uitkomst van zo’n lekdetectie kan vervolgens voor een professionele oplossing worden gezorgd.

Belangrijk om snel in te grijpen bij vochtschade

Bij vochtschade in huis is het belangrijk om snel in te grijpen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de schade al snel groter wordt. Daarbij kan het vocht in houten constructies trekken. Dit geldt bijvoorbeeld voor een lekkage onder de dakbedekking. Vocht en hout is geen fijne combinatie. De kans is groot dat het hout zal rotten, waarbij de stabiliteit van de constructie verzwakt wordt. Ook is houtrot lastig te herstellen. In veel gevallen zal het hout vervangen moeten worden om erger te kunnen voorkomen.

Maak gebruik van tools bij het klussen

In sommige gevallen is een lekkage het gevolg van menselijk handelen. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een schilderij of het monteren van een kast aan de wand. De kans is groot dat hierbij in de muur geboord moet worden. Loodgieters raden particulieren aan om altijd een scanner te gebruiken voor het opsporen van de leidingen die door de wand lopen. Zo is de kans op een lekkage het kleinst. De kosten voor het herstel van een dergelijk lek zijn veel hoger dan de kosten van zo’n leidingzoeker. Je kunt ze in de bouwmarkt of online bestellen. Zelf klussen is steeds populairder geworden de laatste anderhalf jaar. Door het thuiswerken hebben we meer tijd. Daarbij is op internet veel informatie te vinden over de wijze waarop klussen moeten worden uitgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie