Afbeelding
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

3 tips bij het oversluiten van een lening

17 november 2021 om 07:21 Partnercontent

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de rentes momenteel historisch laag liggen. Dat is slecht nieuws voor de mensen met een volle spaarrekening, maar goed nieuws voor zij die willen gaan lenen of misschien nog een oude lening hebben staan. Maar hoe zit dat precies?

Het lijkt soms wel heel oneerlijk. Waar jij enkele jaren geleden een veel te dure lening hebt afgesloten, kunnen mensen dezelfde lening nu veel goedkoper krijgen. Zonde, nietwaar? Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen op zoek gaan naar manieren om de lening over te sluiten.

Waarom een lening oversluiten?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een lening over te sluiten. De populairste reden is toch wel het besef dat leningen momenteel stukken goedkoper zijn. Daarnaast hoef je bij veel banken geen extra geld meer te betalen wanneer je de leningen vroegtijdig aflost en daarmee het contact verbreekt. Hierdoor wordt het oversluiten van de lening een stuk aantrekkelijker.

Dan is er ook nog een bijkomend logistiek voordeel. Wanneer je heel veel verschillende leningen bij diverse kredietverstrekkers hebt lopen, raak je namelijk makkelijk het overzicht kwijt. Door ze allemaal onder dezelfde kredietverstrekker te plaatsen, is het voor jou allemaal een stuk overzichtelijker.

Maar is dat nu wel zo verstandig, een lening oversluiten? En zo ja, waar moet je dan op letten? Hieronder hebben we drie tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

1. Controleer de mogelijke kosten         

Hoewel het bij steeds meer kredietverstrekkers mogelijk is om de lening gratis vroegtijdig af te lossen, zijn er ook kredietverstrekkers die dit nog altijd als contractbreuk beschouwen. Daardoor loop je het risico op een boete. Ga daarom goed na of er bij jouw lening mogelijk ook extra kosten bij komen wanneer je het contract vroegtijdig verbreekt. Indien dit het geval is, bereken je eerst of je wel daadwerkelijk goedkoper uit zult zijn als je de lening laat oversluiten. Het is immers niet de bedoeling dat je het prijsverschil al kwijt bent door het betalen van de boete.

Gelukkig, door de huidige lage rentes, is het in de meeste gevallen zelfs mét boete goedkoper om de lening over te sluiten.

2. Voeg kleinere leningen samen         

Heb je inmiddels verschillende kleine leningen lopen? Dan is het in de meeste gevallen stukken goedkoper om deze samen te voegen. In dat geval leen je één groot bedrag met een lagere rentevoet en bespaar je daarmee flink op de lange termijn. Bovendien geniet je zo ook van meer inzicht.

3. Kies voor een kortere looptijd         

Kies je er toch voor om de lening(en) over te sluiten? Dan kan je wellicht ook direct voor geheel nieuwe voorwaarden kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kortere looptijd? Dat is financieel gezien een stuk aantrekkelijker. Daardoor ben je maandelijks wel een hoger bedrag kwijt, maar betaal je uiteindelijk ook veel minder rente. Bovendien ben je zo ook sneller van je lening af, zodat je met een schone lei kunt beginnen. Dat is nog eens slim en snel geld besparen! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie