Afbeelding
Foto door form PxHere

Auto inruilen of toch verkopen?

Partnercontent

Als je huidige auto aan vervanging toe is, komt vanzelf de vraag naar boven hoe je er het meeste voor krijgt. Is dat door hem in te ruilen bij de garage waar je de volgende auto koopt? Of kun je hem toch beter zelf verkopen? We zetten de voor- en nadelen van beide methodes naast elkaar.

Inruilen is snel en safe…

Hooguit een aantal minuten, dat is de tijd die je kwijt bent aan het inruilen van je huidige auto. Je bent immers toch al bij de garage in gesprek over de auto die je gaat kopen. Dan is het een kleine moeite om ook even te bespreken wat je nog terug krijgt voor je inruilauto. Bovendien weet je zeker dat je het geld krijgt, want dit wordt in mindering gebracht op het aankoopbedrag van je nieuwe auto. Het is dus ook een veilige methode. Als je dus geen gedoe wilt hebben, is dit de makkelijkste manier om van je huidige auto af te komen.

…maar je krijgt nooit de hoofdprijs

Het nadeel van deze snelle methode is dat je altijd het idee hebt dat je auto wel meer waard is dan het bedrag dat je ervoor terugkrijgt als je hem inruilt. Dat is logisch, want de garage moet er ook nog wat aan kunnen verdienen bij verkoop. Anders is het niet interessant voor ze om de auto over te nemen van je. De inruilwaarde kun je berekenen via de tool van viaBOVAG.

Zelf verkopen kan meer opleveren…

Als je hem aan een particulier verkoopt kun je een betere prijs krijgen voor je auto dan wanneer je hem aan een garage of handelaar verkoopt. Misschien kun je hem bijvoorbeeld verkopen aan de collega waarmee je soms carpoolt. Dat soort onderhandse verkoop levert vaak het meeste op.

…maar je hebt er ook veel meer gedoe mee

Allereerst ben je zelf het aanspreekpunt voor iedereen die interesse heeft in je auto. Er zullen handelaren op af komen die je een nog lager bod doen dan je van de garage kreeg. Misschien maak je een afspraak met iemand die de auto wil kopen en komt diegene niet opdagen. Wordt de deal wel gesloten? Dan moet je het kentekenbewijs laten overschrijven, waarna je een vrijwaringsbewijs krijgt. Laat de koper ook weten dat een autoverzekering afsluiten verplicht is en dat jij jouw verzekering op de hoogte brengt dat de auto niet meer van jou is. Je ziet het: deze methode zorgt er wel voor dat je aan veel meer moet denken dan wanneer je de auto inruilt bij de garage.

Als je bij het verkopen van je auto met deze punten rekening houdt, kun je vast en zeker de optie kiezen die het beste bij jou past. Succes ermee!

advertentie