Wil Werkhoven carpoolen?

16 maart 2016 om 00:00 Nieuws

WERKHOVEN Is deelname aan een carpoolplatform iets voor Werkhoven? Zou hier draagvlak voor zijn? Dat vraagt carpoolplatform Samen Mobiel (Samobiel) zich af. Als twee of drie enthousiastelingen zich bij hen melden, willen ze Werkhoven als proefdorp oppakken. Er was reeds contact met de gemeente en die staat er positief tegenover.

Volgens Dorus Huiskens van Samobiel zou Werkhoven geschikt zijn omdat er bijvoorbeeld beperkt openbaar vervoer is. "Het dorp ligt tussen Zeist, Houten en Bunnik in. Naar Houten en Zeist rijden nauwelijks bussen. Verslechterend openbaar vervoer is iets waar in veel kleine kernen over wordt geklaagd, omdat het de leefbaarheid niet ten goede komt. Samobiel is een nieuwe vervoersoplossing voor kleine kernen die zijn waarde in Zweden al ruimschoots bewezen heeft. Het idee is simpel: meerijden met dorpsgenoten die dezelfde kant opgaan."

MEERIJDEN Samobiel maakt meerijden met dorpsgenoten makkelijker via een, ook voor ouderen, eenvoudig te gebruiken dorpswebsite die de vraag naar en aanbod van ritten vanuit het dorp bij elkaar brengt. Een groep betrokken bewoners trekt de kar en vormt de motor achter Samobiel. Samen stellen zij het netwerk van stopplaatsen, routes en de geografische dorpsgrenzen vast. Van de mensen achter Samobiel krijgen zij alle ondersteuning bij het opzetten, invoeren en draaiende houden van Samobiel in het dorp, inclusief technische ondersteuning en training van lokale ambassadeurs.

DORPSWEBSITE Je meldt of vraagt een rit aan via je eigen Samobiel dorpssite. Per sms ontvang je een melding als er een dorpsgenoot dezelfde kant op gaat of wil als jij. Je kiest zelf of je de rit samen wilt maken of niet. Per rit betaal of ontvang je een kleine kilometervergoeding. Alle betalingen lopen via de site dus er is geen gedoe met contant geld. Gemiddeld wordt er 8 cent per kilometer betaald, hiervan gaat 1 tot 2 cent naar Samobiel. Het is een soort rittenmarktplaats. Het is een slimme vorm van mobiliteit, voordelig en milieuvriendelijk.

DRAAGVLAK Samobiel is al actief in Marknesse (Fle) en Klarenbeek (Gld) en volop in gesprek met verschillende dorpen overal in het land. In Zweden is deze beproefde dienst al succesvol in meer dan 15 dorpen. Het succes van Samobiel begint bij behoefte en draagvlak in het dorp en een kleine groep enthousiastelingen die de kar willen trekken. Is Samobiel iets voor Werkhoven? Laat het horen.

EVEN WENNEN Gebruikers zeggen onder andere: "Het is even wennen in het begin maar nu is samen rijden een gewoonte geworden. Het voelt goed om zo sociale contacten aan te halen, goedkoper uit te zijn en ook nog het milieu te sparen"; "Iedere week bekijk ik wanneer samen rijden uitkomt. Ik probeer de auto wekelijks één dag thuis te laten" ; "Omdat wij maar één auto hebben, vormt samen rijden een welkome aanvulling."

GEMEENTE Er is contact gezocht met de gemeente omdat zij in principe de afnemer zijn. Samobiel vraagt 10.000 euro aan de gemeente voor de implementatie en om de trekkers te leren werken met de website. De jaren daarop kost het de gemeente nog 2500 per jaar, voor de licentie en de website. De gemeente vindt het in eerste instantie belangrijk dat het initiatief weerklank in het dorp vindt. Kijk op www.samobiel.nl en hun facebookpagina voor meer informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie