Vincent Bijlo
Vincent Bijlo Rob Huibers
column

Bijlo’s BunniksBlik: Wie wind zaait

Column

Zondagmiddag. Actiegroep Houd Bunnik Wit heeft definitief het onderspit gedolven. De sneeuwpop op het schoolplein is neergezegen, zijn mondkapje ligt naast hem op de grond. de geparkeerde auto’s staan met verdrietige winterbanden in plasjes water. De bomen laten regentranen, dag, winter 2021.

De dooiwind draagt het geluid van de A12 onze straat in, de klok van de Barbarakerk slaat 5 uur. Snert, ik ruik snert, hutspot, klapstuk en snert, Hollandsere geuren zijn er niet. Ik ben vergeten een sneeuwbal te maken, voor in de diepvries, wie weet hoe lang het duurt voordat er weer eens een pakje valt. Ik heb er vannacht nog even doorheen gelopen, terwijl de maan stond te schijnen. Niet dat ik dat zag, ik voelde het, bij verse sneeuw hoort maan, die wit weerkaatst wordt. Het kraakte zacht onder mijn voeten. Ik hou van de ingepakte wattenwereld die alle echo’s dempt. We zijn hem straks misschien voor altijd kwijt.

Nu is alles kaal en hard en naakt, schrille kinderschreeuwen ketsen tegen gevels, in de verte sissen autobanden op de Stationsweg. Er is 4 miljoen kilo zout gestrooid, gisteren. Rijkswaterstaat deelde triomfantelijk mede dat voor het eerst in de geschiedenis een geheel elektrische strooiwagen is gebruikt. En hoe zijn de accu’s opgeladen? Met stroom uit een kolencentrale, met stoomstroom?

Een windvlaagje blaast mijn capuchon over mijn oren. Wind, ja wind, strooiwagenoplaadwind, windmolenwind. Ik denk aan molenhater Willem Joustra, ex-VVD-wethouder in Wijk bij Duurstede, die met een bangmaaksite veel wind probeert te zaaien. Hij Photoshopt molens in het landschap om flink de wind onder de weerstand te krijgen. Hij was zo tegen wind dat hij zelfs bereid was zijn VVD-lidmaatschap er voor op te zeggen. Hij dacht dat de VVD in Wijk overstag zou gaan en turbines zou gaan plaatsen. 

Een nare, stemmingmakende site is het, die hij heeft gemaakt. Hij wekt de indruk dat de politiek allang heeft besloten, de burger, u, jij, ik, heeft weer eens het nakijken, zo gaat het nou altijd. Was dan op je post gebleven Joustra, dan had je er nog iets aan kunnen doen, nu oogst je alleen storm! 

Ik heb even geïnformeerd bij de gemeente Wijk bij Duurstede en wat denk je? Joustra heeft gelijk, het is een gelopen race, althans, ten dele. Van één windmolen is het absoluut zeker dat hij er gaat komen. Hij wordt geplaatst in Langbroek, in de achtertuin van Willem Joustra.

Vincent Bijlo

advertentie