Katrien Varenhorst toont haar pasta schotel volgens het familierecept.
Katrien Varenhorst toont haar pasta schotel volgens het familierecept. Noor Beelen

Familierecept De pasta van opa Peter

15 mei 2022 om 16:48 Overig

Odijk Katrien Varenhorst uit Odijk verloor in 2017 in drie dagen tijd haar beide ouders. Dit was een enorme schok voor de hele familie, die in een klap verder moest zonder hun (groot) ouders waarmee zij een hechte band hadden. Katrien en haar broers hadden na enige tijd behoefte aan een jaarlijks ritueel waarop zij bij elkaar konden zijn om goede herinneringen op te halen. Katrien bedacht de “Pasta van opa Peter competitie” en koppelde hier zelfs het winnen van een echte bokaal aan. Jaarlijks komt de hele familie met aanhang bij elkaar voor een gezellige maaltijd en een “onafhankelijke” jury beoordeelt wie deze keer de felbegeerde bokaal in ontvangst mag nemen. 

door Lia van der Heijden

De ouders van Katrien leerden elkaar kennen op de middelbare school in Zutphen. Zij kregen verkering maar dat ging na een poosje weer uit. Vader Peter ging naar Den Helder om een opleiding te volgen bij de marine. Later kwam hij zijn vroegere meisje weer tegen en kregen zij opnieuw een relatie. In 1952 was Peter Varenhorst klaar met zijn opleiding en mocht hij met “de Karel Doorman” zijn eerste tocht over de wereld maken. Eind jaren vijftig werd Varenhorst uitgezonden naar Nieuw Guinea en zijn vrouw mocht mee, maar ze moesten natuurlijk wel eerst trouwen dat gebeurde in 1960. Nadat er een onrustige tijd aanbrak door de onafhankelijkheidsstriijd reisde de moeder van Katrien vast terug naar Nederland. Haar vader volgde later. Zij vestigden zich in Haarlem waar in 1962 Katriens oudste broer geboren werd. Ze verhuisden nog verscheidene malen, onder meer naar Leiden en Woudenberg maar het waren allemaal verhuizingen die gerelateerd waren aan het werk bij de marine. Katrien : “Mijn ouders leidden een bewogen leven, ze hielden van reizen, waren gastvrij en hadden een grote schare aan familie en vrienden.” “Vaak was het bij ons thuis de zoete inval, rond borreltijd verzamelden zich regelmatig vrienden en iedereen kon een hapje meeëten, mijn vader hield echt van koken, bijzonder in die tijd.”

Heftige periode

Na het overlijden van haar ouders vond Katrien het “heen en weer” boekje terug. Dit was een soort dagboekje waarin haar ouders berichten aan elkaar schreven omdat haar vader vaak voor langere tijd op reis moest en haar moeder thuis bleef bij de kinderen. Katrien : “Het boekje geeft echt een tijdlijn weer, van een jong en onbezonnen stel, naar een koppel wat veel meegemaakt heeft.` Het beschrijft hoe levens veranderen, maar geeft ook heel mooi weer hoeveel ze van elkaar hielden.” Het boekje is zeer dierbaar voor iedereen en wordt zorgvuldig bewaard. 

Jaarlijks ritueel

Op 28 februari de verjaardag van “opa Peter” komt nu jaarlijks de familie bij elkaar. De groep bestaat uit `Kokers en eters.`Natuurlijk is er ook een ònafhankelijke`jury maar deze wordt regelmatig omgekocht door het maken van lekkere hapjes. Het is een gezellige drukte zo´n dag. Het oorspronkelijke recept komt van een tante in Amerika die inmiddels 96 is. Vader Varenhorst proefde daar haar `Mac and cheese`macaroni en gaf daar zijn eigen draai aan. Alle koks maken nu hun eigen variatie op het oorspronkelijke recept en de jury beoordeelt welke versie het lekkerst is. Zo ontstond er een pasta schotel met spinazie en een veganistische variatie. Katrien vindt echter het oorspronkelijke recept van haar vader het lekkerst. `Natuurlijk met veel Heinz ketchup, want dat mag niet ontbreken. We drinken er een goed glas wijn bij en toosten op onze ouders en denken terug aan een geweldig gastvrij gezin en twee lieve ondernemende mensen.`

De bokaal van de "Opa Peter Pasta competitie"
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie