Susanne Groot is trots op haar gebakken nasi.
Susanne Groot is trots op haar gebakken nasi. Frank van Vliet

Nieuwe serie Het Recept: de nasi van mijn opa

Mensen

BUNNIK Susanne Groot heeft heel goede herinneringen aan: De nasi van haar opa. Haar opa en oma woonden in Indonesië, maar moesten in 1950 terug naar Nederland. Haar opa maakte heerlijke nasi en was heel precies over de wijze waarop dit klaar gemaakt moest worden. Met de juiste hoeveelheid kruiden en natuurlijk altijd gebakken op de ovenplaat, want nasi moet knapperig zijn! Susanne heeft dierbare herinneringen aan haar grootouders, die nog zeer aanwezig zijn in de familie en waarover vaak wordt gesproken. 

door Lia van der Heijden

De oma van Susanne was na de oorlog verloofd met een Canadees, de relatie ging helaas uit en zij besloot radicaal een andere weg in te slaan en vertrok als verpleegkundige naar Indonesië. Na verloop van tijd kreeg zij een nieuwe relatie met de chauffeur van de ambulance waarop zij reed, zij werkten samen in een Rode Kruis team. Deze chauffeur werd later de opa van Susanne.

BLIJ MET WAT ZE HADDEN Opa zat in de koopvaardij toen de oorlog uitbrak. Hij werd door de Jappen gevangen gezet en kreeg te maken met veel ontberingen in de kampen. Susanne: ,,Opa had nooit gedacht dat hij het zou overleven, alles wat daarna kwam is voor hem een cadeau geweest.” Opa en oma vonden het jammer dat ze niet in Indonesië konden blijven wonen, want ze hadden het daar erg naar hun zin. Bij aankomst in Nederland moesten ze weer opnieuw beginnen, inwonen bij familie in Friesland, want de woningnood was groot en ze hadden geen werk. Na drie jaar lukte het opa om weer werk te vinden bij Fokker in Amsterdam. Het grote voordeel bij dit bedrijf was dat er voor het personeel meteen voor woonruimte gezorgd werd, ze moesten alleen vertrekken naar de andere kant van het land en de familie in Friesland achter laten. Oma ging weer aan het werk als verpleegster in het ziekenhuis in Amsterdam. Samen slaagden zij er weer in een goed leven op te bouwen, maar, vertelt Susanne: ,,Ze hadden het vermogen blij te zijn met alles wat ze hadden.”

OPA KOOKT HEERLIJK Opa deed veel in het huishouden, wat voor die tijd ongebruikelijk was. Hij was heel actief naast zijn zesdaagse werkweek en maakte ook heerlijke rijsttafels klaar. Het was traditie dat hij ook bij verjaardagen van de kinderen en later de kleinkinderen, uitgebreide maaltijden kookte. Toen opa en oma op een leeftijd waren dat ze het met Kerst rustiger aan wilden doen gingen ze bij hun dochter eten. Zij probeerde wel de gerechten van haar vader te evenaren, maar haar vader was kritisch, ze wokte de nasi en bakte het niet op de ovenplaat, dat kon echt niet. Susanne: ,,Vaak heeft mijn moeder nu nog discussies met haar broers over de bereiding van de recepten van haar ouders.” Natuurlijk blijven deze recepten met zorg bewaard. Zeker met zon en feestdagen en wanneer de hele familie bij elkaar is worden goede herinneringen aan de grootouders opgehaald. Susanne: ,,Ik besef nu goed dat mijn opa en oma veel hebben meegemaakt, maar ze zetten hun schouders eronder en hebben er weer wat van weten te maken, daar heb ik grote bewondering voor.” 

Recept nasi

Voor 4 personen

300 gr kip
Zakje Conimex mix voor nasi goreng
een grote winterpeen
Witte kool (een halve als hij groot is) hier weet ik de hoeveelheid dus niet precies, dit is de niet-exacte vertaling van mijn moeder
125 gr Tauge
1 banaan
Halve prei

Kruidenmix weken in kwart kopje heet water
Kip in blokjes en insmeren met zout, peper en wat je hebt: djahe, djintan, koenjit
Winterpeen in plakjes en die halveren
Kool snijden

Kip bakken in olie, rondom bruin op hoog vuur
Kruidenmix erbij en 2 minuten bakken op middelhoog vuur
Winterpeen erbij, 2 min bakken
Kool erbij en nog 5 min bakken
Alles voortdurend omscheppen

Rijst koken (niet nog bij de ingrediënten)
Oven voorverwarmen op 180 graden
Gekookte rijst (droog!), banaan in stukjes en tauge door Kip en groentemengsel scheppen. Evt scheut ketjap manis erdoor.
Uitspreiden op ingevette bakplaat
20 min in de oven
Prei fijn snijden en in kommetje op tafel, voor eroverheen
Naar wens met satésaus, gebakken ei, gebakken banaan...

Wie ook zo’n mooi recept heeft met een verhaal erachter kan mailen naar bunniksnieuws@bdu.nl.

Susanne Groot keurt de 'nasi van haar opa'.Het
Afbeelding
advertentie
advertentie