Burgemeester van Bennekom overhandigt de 100 jarige Mevr. van der Linden een prachtig boeket.
Burgemeester van Bennekom overhandigt de 100 jarige Mevr. van der Linden een prachtig boeket. Lia van der Heijden

100-jarige mevrouw Van der Linden geniet van het leven

23 april 2022 om 14:15 Maatschappelijk

BUNNIK 100 jaar geleden werd mevrouw Van der Linden - Lagrauw geboren in ‘Gravenzande. Haar ouders werkten daar in de tuinderij. Nadat zij getrouwd was verhuisde zij met haar man en kinderen naar Bunnik. Haar man kreeg een baan bij houthandel van Dam. Op deze feestelijke dag waren haar dochters en schoonzoon al vroeg aanwezig om haar appartementje in Bunninchem te versieren. Het was echter niet vroeg genoeg.  Mevrouw Van der Linden, kwiek als ze is, ontdekte al gauw dat haar dochter haar wilde verrassen.  

door Lia van der Heijden

Geboren in s’-Gravenzande, moest deze 100-jarige direct vanaf de lagere school aan de slag in de huishouding. ,,Dat ging toen zo”, vertelt mevrouw Van der Linden, wel mocht ik na de middag naar huis.” Tot haar trouwen bleef ze in de huishouding werken. Haar man kreeg werk bij Houthandel van Dam en zij verhuisden naar Bunnik. Inmiddels woont ze al ruim 50 jaar in Bunnik. De kinderen zijn hier opgegroeid. Ze had geen moeite met wennen. ,,Ik ben een echte ‘Westlandse’, maar geef gek genoeg toch niet om zee en strand.” Integendeel, in de vakanties verbleef zij juist graag in de bossen. Zij fietste met haar man veel in de omgeving van Zeist en vanuit Bunnik helemaal naar Lage Vuursche. Tot de leeftijd van 83 ging het fietsen prima, maar na een valpartij besloot ze haar fiets aan de kant te zetten. Nu loopt ze met haar rollator in de gang van Bunninchem om toch in beweging te blijven.

Mevrouw Van der Linden ziet er alert en kwiek uit. Vroeger maakte ze veel van haar kleding zelf. Nu ziet ze er ook uit om door een ringetje te halen. Ze is erg tevreden over de verzorging in Bunninchem. Ze gaat niet meer zelf naar beneden, maar wordt regelmatig opgehaald om mee te doen aan activiteiten. Sjoelen is een favoriete bezigheid en ze doet graag mee aan het knutselen. Als de burgemeester het Wilhelmus komt zingen op Koningsdag met Victoria is ze natuurlijk ook van de partij. 

GEHEIM Gevraagd naar het geheim van het bereiken van deze prachtige leeftijd vertelt mevrouw Van der Linden dat zij altijd actief is geweest. Zij wandelde veel, zelfs zo ver dat haar dochter Lida eens vroeg: ,,Heb je wel een kwartje bij je om iemand te bellen in geval van nood?” Ze geniet van kleine dingen, lekker buiten zijn, een advocaatje bij het Wapen van Bunnik. 

Haar gezin is in de loop der jaren aanzienlijk uitgebreid, haar eigen dochters en zoon hebben samen zes kinderen gekregen. Naast de kinderen en kleinkinderen heeft de familie een aantal ‘bonuskinderen’ de wanden zijn goed voorzien van foto’s van de hele familie. Haar vensterbank staat vol met felicitatie kaarten. 

Vandaag viert ze feest in klein gezelschap met haar dochters, schoonzoon en natuurlijk de burgemeester. Volgens dochter Tine is haar moeder nooit een drukke prater geweest: ,,Zij luistert goed, volgt alles en kan echt van gezelschap genieten.” Haar dochters hebben het bezoek verdeeld over meerdere dagen, zodat het niet te druk wordt. Morgen komen de kleinkinderen en achterkleinkinderen, dan wordt het ze opnieuw in het zonnetje gezet. De hele familie verzamelt zich bij het Wapen voor koffie met gebak en een lekker borreltje. Het geheim van deze honderdjarige is: ‘Geniet van het leven’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie