Het bruggetje over de Kromme Rijn bij Amelisweerd
Het bruggetje over de Kromme Rijn bij Amelisweerd TS

Meer Bomen Nu biedt zaailingen uit Amelisweerd tweede kans

19 januari 2022 om 11:47 Natuur en milieu

BUNNIK Iedere boom maakt zaailingen. In Amelisweerd worden deze overdadige boompjes gered voor een nieuw thuis.

Op 21 januari en 2 februari slaan Amelisweerd en Meer Bomen Nu de handen ineen om zaailingen die overdadig of ongewenst zijn een tweede leven te geven. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben, te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Ook in Amelisweerd. Door samen aan de slag te gaan, kunnen we op deze dagen duizenden boompjes en struiken een tweede kans geven. Voor de bomen is al een nieuwe plek gevonden bij boeren en burgers, maar uiteraard mag elke vrijwilliger ook wat bomen mee naar huis. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur.

OOGSTDAG Op Amelisweerd Rhijnouwen wordt op 21 januari en 2 februari een oogstdag gehouden van 09.30 tot 15.00 uur. Wie wil meedoen, kan een vrijwilligersprofiel aanmaken op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee 

De campagne raakt ook steeds meer in Utrecht op gang vanwege enthousiaste vrijwilligers. Zo zocht de Utrechtse vrijwilliger Renée vorige winter contact met de boswachter van het gebied: ,,Het is zo een praktische en leuke manier om wat aan het klimaat en biodiversiteit te doen, dat wilde ik graag naar mijn buurt halen!” 

Renée volgde een oogstbegeleidercursus en gaat nu direct aan de slag. Zo kunnen we Nederland sneller, goedkoper en leuker vergroenen.

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met dank aan de boeren van de Caring Farmers. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Kwekers hebben namelijk niet voldoende bomen om klimaatdoelen te behalen en zaailingen groeien overal als je anders leert kijken naar de natuur.

Vorige winter deelde de campagne met 2300 vrijwilligers al een half miljoen boompjes en struiken uit waarvan 80% het overleefde. ,,Dit plantseizoen gaan we met 4500 vrijwilligers voor de miljoen.”

Sneeuwklokjes Amelisweerd
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie