Afbeelding
Repair Café Bunnik

Repair Café Bunnik in teken van messen slijpen

19 april 2022 om 11:45 Overig

BUNNIK Elke eerste zaterdag van de maand staan de reparateurs van Repair Café Bunnik klaar om bewoners van de gemeente Bunnik gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Bezoekers die afval willen voorkomen, of gewoon erg gehecht zijn aan een bepaald voorwerp kunnen met hun kapotte voorwerp naar het repair café komen. Samen met de eigenaar van het kapotte voorwerp gaan de vrijwilligers van het repair cafe aan de slag om het voorwerp te repareren. Alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie.

Het team van Repair Café Bunnik bestaat uit tien enthousiaste vrijwilligers. Tijdens repair bijeenkomsten zijn handige vrijwilligers aanwezig met reparatie kennis en kunde op verschillende gebieden. Sinds kort is er ook een gastvrouw aanwezig om je bezoek aan het repair café nog gezelliger te maken.

Evert is één van de gepassioneerde elektronica deskundigen bij het repair café. Hij was zelf altijd al druk bezig met repareren en is bij het repair café gekomen vanuit zijn overtuiging. Volgens Evert worden er zoveel dingen weggegooid terwijl het bijna nooit nodig is. ,,Binnen mijn circle of influence is dit iets wat ik kan doen.” 

In het repair café komen regelmatig producten op batterijen, zoals een klok, fietslampje of afstandsbestuurbare auto langs. Vaak worden deze producten weggooit als ze het niet meer doen. Terwijl het vaak een kwestie van schoonkrabben is. Tijdens een bijeenkomst heeft Evert een kapotte klok gerepareerd, waar de eigenaar erg aan gehecht was. Tientallen tandwieltjes werden losgepeuterd om een laagje oxide weg te krabben, waarna al die tandwieltjes er weer in moesten. Het lukte en de eigenaar was erg blij dat de klok gerepareerd was.

Naast elektronische expertise is er ook altijd een textiel/kleding deskundige aanwezig. Talitha en Els zijn de textiel/kleding deskundigen bij het repair café. Talitha is heel creatief en altijd in de weer met stofjes. Ze wisselt af met Els, zodat er altijd een textiel/kleding deskundige met naaimachine aanwezig is om je te helpen. Hoe vaak heeft een favoriet kledingstuk een naadje los, een torntje of kapotte zoom? Talitha deelt haar plezier in het werken met stoffen en nuttig bezig zijn in Repair Café Bunnik. ,,Ik maak graag iets van oude en nieuwe lappen en ga zo verspilling tegen. Daaruit ontstaan kleurrijke, kleine werkjes van katoen, zijde en borduurwerk”, vertelt Talitha. ,,Kom met je reparaties langs dan kijk ik wat ik kan doen.”

Door de gevarieerde deskundigheid van de reparateurs, en de passie voor repareren van zowel bezoekers als de vrijwilligers van het repair café zijn veel voorwerpen gered. In het half jarige bestaan van Repair Café Bunnik zijn al meer dan honderd kapotte voorwerpen gerepareerd! Naast het duurzaamheidsaspect is het repair café ook erg gezellig en leerzaam. ,,Met al die handigerds leer ik er ook nog van! Ik was verbaasd hoeveel talent we in Bunnik hebben”, zegt Evert. ,,Maar het is vooral zo leuk dat je heel vaak mensen blij maakt, omdat de meeste voorwerpen ook echt gerepareerd worden.” 

Lijkt het je ook leuk om te helpen bij Repair Café Bunnik? Kom een keer langs, je bent altijd welkom om te komen helpen.

MESSEN SLIJPEN Zaterdag 7 mei is de allereerste thema editie van Repair Café Bunnik en staat in het teken van (tuin)gereedschap. Jeuken je handen om aan de slag te gaan in de tuin? Maar heb je een botte snoeischaar of heb je een roestige heggenschaar? Samen met de reparateurs knap je alles op wat je nodig hebt om je tuin weer spik en span te krijgen. Voor deze editie komt Saskia, vrijwilliger bij Repair Café Utrecht-Oost, speciaal naar Repair Café Bunnik om haar slijp vaardigheden te delen. Repair Café Bunnik biedt je op 7 mei een unieke kans om je botte messen, scharen etc. te komen slijpen. Wil je zelf leren slijpen? Kom gezellig langs! Natuurlijk kan je tijdens deze repair bijeenkomst ook terecht voor hulp bij reparaties van andere kapotte voorwerpen, die niets met de tuin te maken hebben.

Repair Café Bunnik is druk bezig met het organiseren van andere edities. Heb je suggesties? Stuur een mail of geef het door tijdens een repair bijeenkomst. Daarnaast organiseert Repair Café Bunnik een leuke actie tijdens de landelijke week zonder afval, die van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni plaatsvindt. Het repair café heeft tijdens deze week een leuke actie georganiseerd en sluit de week af met een repair bijeenkomst op zaterdag 4 juni. Houd hiervoor de social media kanalen van het repair café in de gaten.

Repair Café Bunnik is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 10.30 tot 13.00 uur. De repairbijeenkomsten worden gehouden in de zaal naast Bibliotheek Bunnik in de Kersentuin. Meer informatie? Kijk op repaircafe.org en social media @repaircafebunnik. Vragen? Mail repaircafebunnik@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie