Bewoners van de Oranjebuurt voor hun woning
Bewoners van de Oranjebuurt voor hun woning Energie Coöperatie Bunnik

Bewoners Oranjebuurt Bunnik isoleren samen

19 augustus 2020 om 11:15 Overig

BUNNIK Energie Coöperatie Bunnik (ECB) en de gemeente Bunnik zijn samen met de bewoners van de Oranjebuurt begonnen de woningen in de buurt van betere isolatie te voorzien.

De ECB ziet dit als de eerste stap in de warmtetransitie, die onderdeel is van het nationale Klimaatakkoord. De warmtetransitie is een onderdeel van het klimaatakkoord. Het doel van het kabinet is dat alle woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Woningen van het gas halen is in Bunnik lastig, aldus de ECB. Zij richt de pijlen liever eerst op isoleren; nu dus in de Oranjebuurt. Betere isolatie leidt tot minder energieverbruik en dit maakt op termijn de overstap naar elektrisch verwarmen makkelijker. Door samen in te kopen, hoopt de Coöperatie de kosten te verlagen en daarmee meer deelnemers te kunnen vinden. In de Oranjebuurt werden al vaker collectieve acties ondernomen, zoals bijvoorbeeld de herinrichting van het speelplein en het groen in de wijk. De actie ‘Samen isoleren Oranjebuurt’ ging eind juli van start met een brief en informatiefolder die bij iedereen op de mat viel.

De tweede stap is een inloopavond in de open lucht in de Oranjebuurt over dit onderwerp. Deze wordt twee keer gehouden, op 25 augustus en 2 september. Inwoners krijgen verschillende mogelijkheden voorgeschoteld om hun woning te isoleren, van driedubbelglas tot vloerisolatie, van een warmtepomp op ventilatielucht tot dakisolatie. Voor verschillende maatregelen zijn subsidies aan te vragen. De Oranjebuurt is de eerste buurt in Bunnik die op deze manier collectief probeert de isolatie te verbeteren. Het is dan ook een pilot. Op basis van de ervaringen in de Oranjebuurt worden later in andere buurten soortgelijke acties gestart.

Bewoners van de Oranjebuurt voor hun woning
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie