Leny Visser kijkt vanuit haar tuin op de laanstructuur van het Oostromsdijkje
Leny Visser kijkt vanuit haar tuin op de laanstructuur van het Oostromsdijkje Kuun Jenniskens

Raadspraat: Overhangend groen

4 oktober 2023 om 09:45 Opinie Raadspraat

Overhangend groen en laaghangend fruit. Het weer is nog steeds heel aangenaam, maar toch is te merken dat we naar een ander seizoen over gaan. Mist in de ochtend en verkleurend blad herinneren ons aan het feit dat de winter stapjes naderbij komt. De herfst is een mooie tijd om te snoeien. 

Bij de gemeente Bunnik speelt dit ook. De begroting komt er aan en voor de zomer werd al duidelijk dat er niet genoeg geld binnenkomt om alle wensen en ambities van het college en de gemeenteraad uit te voeren de komende jaren. Om de OZB niet te hoeven verhogen zal er gesnoeid moeten worden. 

Vorige week verscheen ook het bericht van de gemeente dat ze gaan controleren op overhangend groen op de trottoirs. Sommige hagen en struiken zijn zo ver uitgelopen dat je er met een rolstoel, rollator of kinderwagen niet meer goed gebruik van het trottoir kunt maken. Langs het wandelpad bij het voormalig Kodakgebouw in Odijk kun je je flink bezeren door overhangende bramenstruiken. De gemeente roept inwoners op zelf zorg te dragen voor het snoeien van het overhangende groen. Er worden controles uitgevoerd en inwoners worden zo nodig aangesproken. 

Om te bezuinigen op de begroting wordt gekeken naar zogenaamd ‘laaghangend fruit’. Dat zijn maatregelen waar inwoners zo min mogelijk last van ervaren, maar het laten vervallen van uitvoeringsmaatregelen als onderdeel van de ‘groene koers’ en het niveau van het onderhoud van de openbare ruimte horen daar ook bij. Dat steekt. Het is zonde van de tijd als ambtenaren tijd moeten steken in het aanspreken van inwoners die zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van hun tuin als dat ten koste gaat van ons gemeenschappelijke groen. 

Dat lijkt mij nou een mooie uitwerking van het begrip laaghangend fruit: neem een snoeimes ter hand als er bij uw tuin sprake is van overhangend groen. Samen maken we Bunnik groener! 

Leny Visser ,
Fractie Visser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie