Het plangebied van Project Hoenderik
Het plangebied van Project Hoenderik Gemeente Bunnik
ingezonden

Open brief aan de burgemeester: Integriteitsproblemen Bunnik niet transparant behandeld

10 april 2021 om 14:00 Opinie

Geachte heer van Bennekom,

Ik stuur u deze brief omdat ik mij in de steek gelaten voel. Door mijn partij P21, die weigert een ongezonde cultuur intern ter discussie te stellen, de gemeenteraad die het allemaal laat begaan. En ten slotte door u, op wie ik mijn hoop vestigde, doch niet reageert op mijn verzoeken tot openheid over uw integriteitsbeleid. Zelfs een verzoek tot een gesprek blijft door u onbeantwoord. 

Deze brief heeft de status van een formeel verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Ik verzoek u het verkennend onderzoek over mogelijke integriteitsproblemen rond project Hoenderik van mevrouw van Vliet openbaar te maken. U heeft besloten dat dit rapport vertrouwelijk dient te blijven, echter zonder hiervoor enige argumentatie te geven. 

Ik zal in het kort de geschiedenis bespreken. Tijdens de inspraak over het plan Hoenderik in het Open Huis heb ik het onderwerpintegriteit aan de orde gesteld. Ik doel hier niet op een ordinaire greep in de kas, doch op de schijn van belangenverstrengeling bij diverse hoofdrolspelers. Allereerst betreft het de wethouder die in 2011 het plan Hoenderik in portefeuille had en na aftreden plots de projectontwikkelaar van het plan werd. Deze wethouder/projectontwikkelaar blijft al de jaren daarna bij zijn partij P21 actief. 

Bij de verkiezingen van 2018, toen het plan Hoenderik hoog op de politiek agenda stond, werd de projectontwikkelaar zelfs op de kieslijst van P21 geplaatst. Deze vermenging van belangen zal de meeste kiezers zijn ontgaan en is een schending van de integriteitscode voor (ex) bestuurders. P21 is ernstig te kort geschoten er zorg voor te dragen dat er ook maar enige twijfel kan bestaan over commerciële belangenverstrengeling. 

De partij die moest beslissen over de plannen van een projectontwikkelaar heeft zelf innige banden met deze projectontwikkelaar. Bestuurslid van P21, Vincent Bijlo, was zich terdege bewust van de commotie hierover en ridiculiseerde deze zelfs in het Groentje. Het bestuur bleek niet in staat het fundamentele rechtsstatelijk belang van onafhankelijkheid te begrijpen en hiernaar te handelen.

De projectontwikkelaar heeft enkele maanden voor het raadsbesluit over Hoenderik een partijadvies geschreven waarin Hoenderik weliswaar niet met name wordt genoemd, doch waarin hij een warm pleidooi houd voor politieke keuzen die zijn commercieel belang dienen. Dit advies is in brede kring binnen P21 verspreid en ik zal het u desgewenst doen toekomen. De projectontwikkelaar schreef dit advies als lid van de commissie ‘wonen’ van P21. Deze commissie is samengesteld, en staat onder leiding van, het raadslid van P21 met de portefeuille ‘wonen’. Dit raadslid overtreedt hiermee de gedragscode voor raadsleden. 

Ook de rol van de toenmalige wethouder van P21, mevrouw Spil, roept vraagtekens op. Het is, ook in de recente beraadslagingen van de raad, onduidelijk gebleven waarom deze wethouder tijdens haar ambtsperiode een groot voorvechter was van plan Hoenderik. Dit te meer daar de plannen ingingen tegen het verkiezingsprogramma van haar partij. Ook hier ontstaat snel de schijn dat de invloed van de projectontwikkelaar binnen P21 een rol kan hebben gespeeld. 

Ik heb u persoonlijk geïnformeerd over de hier geschetste integriteitsproblemen. U heeft mij medegedeeld dat u zelf een kort onderzoek heeft ingesteld en het niet nodig acht verder op de zaak in te gaan. Ik heb u twee maal tevergeefs om een motivering van dit besluit gevraagd, ook een verzoek tot een gesprek blijft door u onbeantwoord. Inmiddels moet ik uit de krant vernemen dat u, op aandringen van het CDA, een extern advies heeft gevraagd. Wederom besluit u geen informatie te verschaffen en verklaart het betreffende rapport zonder enige motivatie als vertrouwelijk.

Met uw opstelling gaat u nu zelf in tegen de integriteitscode voor bestuurders. Deze code schrijft voor dat u verantwoording zult afleggen aan de raad en aan de burger en dat u te allen tijde transparantie zal betrachten.Bij een ernstig vermoeden van integriteitsschending mag van u worden verwacht dat u alles in het werk zult stellen de burger het vertrouwen in de rechtsstaat te doen behouden. Hierin bent u niet geslaagd.

Deze brief is ook gericht aan de raad. Zij is ten dele medeverantwoordelijk voor het laten voortbestaan van de hier boven geschetste situatie. Ook heeft zij de mogelijkheid niet benut in de openbaarheid verantwoording te vragen voor het niet verder onderzoeken van de integriteitsproblemen. Alle raadsleden van P21 en Bunniks Belang stonden in 2018 samen met de projectontwikkelaar, over wiens project zij moeten oordelen, op de kieslijst. Als toenmalig lijstaanvoerder is de huidig fractievoorzitter van BB hierin eerstverantwoordelijke.

Openbaarmaking van het verkennend rapport is voorwaarde om tot publieke verantwoording te komen. Pas dan kan bepaald worden of, zowel de vraagstelling van het rapport als de gegeven antwoorden, afdoende zijn om de door mij veronderstelde integriteitsproblemen op juiste wijze en volledig te beoordelen. Het feit dat personen wellicht in hun belangen geschaad kunnen worden door openbaarmaking is hier niet opportuun. Alle hoofdrolspelers vervullen of vervulden een publieke functie. Een openbare evaluatie en verantwoording van hun functioneren hoort hier bij. Het is aan de raad om er alsnog voor te zorgen dat de democratische beginselen voor zuiver bestuur van Bunnik in stand blijven.

Met vriendelijke groet,

Leonard Baart de la Faille

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie