Door de klimaatverandering zijn er vaker hoosbuien waarbij veel neerslag valt.
Door de klimaatverandering zijn er vaker hoosbuien waarbij veel neerslag valt. Archief BDUMedia
ingezonden brief

‘Groen’ raadslid?

27 januari 2021 om 14:00 Opinie

Vorige week keerde Raadslid Ralph Hallo zich in ‘t Groentje tegen opwek uit duurzame bronnen in Bunnik. Van dit raadslid mag meer verwacht worden.

Klimaatverandering is een sluipmoordenaar. Zolang we CO2 blijven uitstoten neemt de opwarming vertraagd maar onontkoombaar toe. We merken dit nu nog met hete zomers en kwakkelwinters. We gaan helaas nog veel meer merken. Gelukkig gebeurt er veel. Nederland zit internationaal gezien in de achterhoede maar heeft een plan om binnen 10 jaar de uitstoot te halveren.

We moeten daarvoor wel wat doen: naast forse energiebesparing ook windturbines plaatsen en zonnevelden aanleggen. Hoeveel is ook berekend: binnen Nederland ongeveer 800 extra molens – zegge 2 tot 3 per gemeente. En ongeveer 90 km2 aan zonnevelden– ongeveer een half procent van het landbouwareaal. Velden die nu standaard zo worden ingericht dat ze aantoonbare winst voor de natuur opleveren. Bunnik mag zelf bepalen waar en hoe ze een bijdrage levert.

Iedereen mag uiteraard een verandering van het landschap lelijk vinden. Maar van een raadslid dat grote ervaring op groene onderwerpen claimt mag dan wel een alternatief verhaal verwacht worden. Over hoe we onze - eerst goed geïsoleerde - huizen duurzaam verwarmen, hoe we onze industrie en ons vervoer emissie-vrij krijgen. Desnoods een verhaal waarom Bunnik als rijke gemeente met veel buitengebied toch de verantwoordelijkheid op anderen zou afschuiven. Dat verhaal krijgen we niet.

Ralph is in de Bunnikse Raad gekomen via de lijst van P21, na ondertekening van een programma met expliciete ambities voor duurzame opwek uit wind en zon. De Bunnikse kiezer gaf hem op basis daarvan een zetel. Het stelt teleur dat dit raadslid deze belofte aan de kiezer zo afvalt.

Alex Kaat (energie-adviseur en oud-voorzitter van P2).

REACTIE Bunniks Nieuws vroeg Ralph Hallo om een reactie:

Ik raad de heer Kaat aan mijn column te herlezen. Dan zal hij zien dat wij het eens zijn over de noodzaak van de energietransitie. Natuurlijk moet er veel gebeuren. Waar ik vraagtekens bij zet is de manier waarop.

Nederland loopt achter maar moet de inhaalrace ten koste gaan van de bewoners? Er zijn alternatieven: sneller, minder kostbaar, effectiever. Goed bestuur vereist alertheid en de bereidheid bij te sturen. De komende tijd kunnen wij het debat hierover voeren in de raadzaal.

Het is jammer dat wie vraagtekens durft te zetten bij de koers om onze energiedoelstellingen te halen als afvallige wordt aangevallen.

Overigens ondertekent de heer Kaat als ‘energie-adviseur’ maar laat onvermeld dat hij werkt als lobbyist voor Holland Solar, de belangenbehartiger voor zonne-energiebedrijven in NL. Dit plaatst zijn brief in een ander daglicht.

Ralph Hallo, Bunniks Belang

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie