Arjen Hussem
Arjen Hussem P21

Raadspraat: Oost west

7 februari 2024 om 11:45 Opinie Raadspraat

Ons jongste kind gaat uit huis. Dat is ook een grote stap voor ons als ouders. Meer ruimte thuis, maar natuurlijk is er ook wat ongerustheid. Gaat die zich wel thuis voelen, mensen leren kennen, zich veilig voelen?

Die vragen waren er ook toen we in de gemeenteraad de vluchtelingenopvang aan de Regulierenring in Bunnik bespraken. De raadsleden waren het snel eens over de noodzaak voor een plek voor vluchtelingen. We waren het er ook snel over eens dat wij ons graag inzetten zodat ze zich thuis voelen, mensen leren kennen en zich veilig voelen. En dat hetzelfde geldt voor de mensen die er nu al wonen en werken. Ook zij moeten zich thuis blijven voelen en zich veilig voelen. 

Hoe gaan we dat doen? Het aantal plekken is te overzien, 90, naast de 40 voor Oekraïners die daar al wonen. Na twee jaar kijken we naar de ervaringen en bespreken we in de gemeenteraad of er nog plek is voor meer mensen (circa 10%). Je kunt terecht bij de gemeente als je wilt meehelpen, maar ook als je vragen of zorgen hebt. Het COA organiseert alles op de opvangplek en verbetert ook de woonomgeving voor de Oekraïners. Het idee is om ook ontmoetingsruimtes in te richten waar mensen uit de buurt terecht kunnen. Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik meldde zich om te helpen mensen zich thuis te laten voelen. De wethouder overlegt met verenigingen hoe zij de nieuwe inwoners welkom kunnen heten en met de ondernemers over wie nog vacatures te vervullen heeft. En de gemeente gaat verder met ondernemers in gesprek over de transformatie van het stationsgebied.

Het college heeft toegezegd de gemeenteraad en de inwoners op de hoogte te blijven houden van de voortgang van de plannen. Zie ook bunnik.nl/opvangvluchtelingen. Het COA heeft nog een jaar de tijd om alles klaar te maken. ?Dan zal de eerste groep vluchtelingen komen.

Zelf moet ik al sneller aan de bak. De studentenkamer kan een verfje gebruiken en daarna wordt het passen en meten met meubels. Helpen om van een plek een thuis te maken is de moeite waard!

Arjen Hussem,
Fractievoorzitter P21

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie