De leden van De Grondslag in Bunnik drinken vier keer per week samen koffie of thee.
De leden van De Grondslag in Bunnik drinken vier keer per week samen koffie of thee. Agnes Corbeij

Adviesraad Sociaal Domein onderzoekt belangstelling voor groepswonen

7 juli 2022 om 10:47 Nieuwbouw

ODIJK Is er in de gemeente Bunnik belangstelling voor gemeenschappelijke woonvoorzieningen in de nieuwbouwwijk De Kersenweide in Odijk? Die vraag wil de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) graag beantwoorden. Bij voldoende interesse, organiseert de Adviesraad na de zomer een bijeenkomst in het Dorpshuis van Odijk, samen met de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LGVO). 

door Agnes Corbeij 

Eerder bracht de ASD ongevraagd advies uit aan de gemeente over gemeenschappelijke woonvormen. Het advies was om projectontwikkelaars bij toekomstige plannen zoals Odijk-West en Bunnik Stationsgebied de voorwaarde mee te geven om met lagere grondprijzen te werken als er sprake is van locaties voor ‘groepswonen voor iedereen’.  

MOTIE Ook in de gemeenteraad werd aandacht gegeven aan dit concept. Er werd een motie raadsbreed aangenomen die ruimte biedt aan groepswonen in de Kersenweide. Deze motie werd geïnspireerd door de oproep van Bunniker Janneke Bosschert, die de behoefte wilde peilen. Op die oproep werd toen niet gereageerd. Toch leeft het onderwerp wel degelijk.  

In juni 2021 deed de ASD daarom een aanvullend advies aan de gemeente. Daarbij ging de adviesraad in op de verschillende stappen die genomen moeten worden. Voorzitter Erik IJpema schreef samen met Hermien Miltenburg een artikel over groepswonen, dat geplaatst werd in Trouw in juli 2021

GRONDSLAG In Bunnik bestaan al vormen van groepswonen. Bewoners van de Grondslag in Bunnik vertelden in mei 2022 over de voordelen van deze vorm van samenwonen. De Grondslag werd geïnitieerd vanuit de eerste bewoners. 

De gemeente ziet het ook nu niet als haar rol om het initiatief te nemen. Dat moet vanuit een woningbouwvereniging of semi-commerciële instelling komen, zo liet de gemeente aan de ASD weten. Ook vindt de gemeente het te vroeg om de behoefte te gaan peilen onder inwoners, omdat er nog geen stedenbouwkundig plan ligt. 

TE LAAT Erik IJpema is het daarmee oneens en heeft daarom de handschoen zelf opgepakt. ,,Als we wachten tot alles bedacht, verkaveld of gebouwd is, zijn we te laat.” IJpema ziet het juist als een participatief proces, waarbij de bewoners gezamenlijk het proces opstarten. ,,Gemeenschappelijke woonvoorzieningen zijn het product van de woonwensen van betrokkenen en liggen dus niet bij voorbaat vast. De toekomstige bewoners bepalen bijvoorbeeld zelf of ze koop- of huurappartementen willen en ook welke gemeenschappelijke voorzieningen ze willen.”

Daarom wil IJpema de behoefte polsen en van daaruit verder bouwen, beginnend met een bijeenkomst in het Dorpshuis na de zomer. ,,Daar geven we informatie over hoe belangstelling kan leiden tot een concreet project. Zeg maar: de weg van droom naar daad.” 

INFO Op de website van de ASD (www.asdbunnik.nl) en die van de LGVO (www.lvgo.nl) is meer informatie over gemeenschappelijk wonen te vinden.  Geïnteresseerden voor de informatiebijeenkomst kunnen zich melden bij de voorzitter van de ASD op zijn e-mailadres: erikypema@hotmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie