De Markiezeneik in Amelisweerd staat al 40 jaar voor verzet tegen de aanleg van de A27 en later de verbreding ervan
De Markiezeneik in Amelisweerd staat al 40 jaar voor verzet tegen de aanleg van de A27 en later de verbreding ervan Rob Visser Photography

Markiezeneik Amelisweerd met 36.693 stemmen onbetwist winnaar Boom van het Jaar 2022

18 oktober 2022 om 11:38 Natuur en milieu

BUNNIK De Markiezeneik op landgoed Amelisweerd in de gemeente Bunnik is gekozen tot De Boom van het Jaar 2022. De eik won met een recordaantal van 36.693 stemmen en wordt daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2023 wordt gehouden. SBNL Natuurfonds verzorgt sinds 2018 de selectie van deze Nederlandse inzending.

De Markiezeneik is ruim 200 jaar oud en staat symbool voor de ongeveer 800 bomen op landgoed Amelisweerd die met kap worden bedreigd. Rijkswaterstaat, eigenaar van het bos, wil de bomen kappen om een verbreding van de A27 mogelijk te maken. Tegen de kap bestaat al jaren veel verzet, onder meer van verschillende gemeenten in de omgeving en de Provincie Utrecht. 

De boom was aangemeld bij SBNL Natuurfonds door bomenliefhebber Ton Cornelisse. In de afgelopen zes weken heeft hij zich, samen met een groep studenten verenigd in Amelisweerd niet Geasfalteerd, ingezet om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Met een recordaantal stemmen tot gevolg.

In totaal werden bijna 44.000 stemmen uitgebracht. Op de tweede plaats, met 1.374 stemmen, eindigde de Koortsboom in Overasselt, die volgens de overlevering zieken kan genezen. Al in 777 werd deze plek door Karel de Grote tot bedevaartsoord benoemd. Derde, met 971 stemmen, werd de monumentale Kaukasische vleugelnoot in Hoofddorp. Een aantal jaren geleden is het ontwerp van een nieuw winkelcentrum aangepast aan de aanwezigheid van deze boom. Op de vierde plaats staat De Stille Getuige aan de Beakendyck in het Friese Bakkeveen met 910 stemmen. Deze herinnert aan de geschiedenis van de ‘hannekemaaiers’, seizoensarbeiders uit Duitsland.

De verkiezing van De Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap. Kortom, om het verhaal dat deze boom bijzonder maakt. Het doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan.

De Europese verkiezing Tree of the Year bestaat sinds 2011 en wordt jaarlijks georganiseerd door de Environmental Partnership Association. In totaal nemen 15 Europese landen deel. Nederland doet mee sinds 2018. SBNL Natuurfonds in Leersum verwierf in dat jaar het exclusieve recht om de Nederlandse inzending te mogen selecteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie