De herinneringsboom.
De herinneringsboom. Martijn Wolthers

Herinneringsboom als symbool voor behoud Amelisweerd

9 februari 2024 om 11:15 Natuur en milieu

BUNNIK Er wordt op 5 maart met verantwoordelijk wethouder Linda Voortman en diverse vertegenwoordigers van betrokken organisaties als Vrienden van Amelisweerd, KRU en Amelisweerd niet Geasfalteerd, een herinneringsboom geplant op Amelisweerd. Dat gebeurt om 16.00 uur en iedereen die zich betrokken voelt bij Amelisweerd wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Ook geeft een aantal prominente Utrechters acte de présence. 

,,Aanleiding hiervoor is de strijd die bovengenoemde organisaties en diverse prominente Utrechters al sinds 1970 voeren om het Landgoed Amelisweerd in volle omvang te behouden voor het nageslacht. De meerdere protesten en demonstraties zijn in de nationale pers niet onopgemerkt gebleven”, vertelt Ton Cornelisse, initiatiefnemer voor het planten van de herinneringsboom.

GLORIEUS WINNAAR

Het protest tegen asfaltering van Amelisweerd werd bij de Boom van het Jaar verkiezing 2022 gesymboliseerd door de Markiezeneik , die met achthonderd bomen moet wijken voor de snelweg. Met een record aantal stemmen van 36.963 werd de Markiezeneik uiteindelijk glorieus winnaar van deze verkiezing, die al zes jaar wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds.

,,Met deze Herinneringsboom willen we de ruim 1,2 miljoen bezoekers van Amelisweerd bewust maken en houden van de functie van onze groene longen. Continue alertheid is vereist om de natuur, in onze directe leefomgeving, niet te laten wijken voor economisch belang. Deze noodzaak komt dagelijks, via de media, tot ons!”

Daar de Markiezeneik niet toegankelijk is voor het publiek wordt de Herinneringsboom in de omgeving van Landhuis Oud Amelisweerd en De Veldkeuken geplant. Het adres is Koningslaan in Bunnik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie