De Markiezeneik in Amelisweerd staat al 40 jaar voor verzet tegen de aanleg van de A27 en later de verbreding ervan, maar is voor het publiek moeilijk te vinden.
De Markiezeneik in Amelisweerd staat al 40 jaar voor verzet tegen de aanleg van de A27 en later de verbreding ervan, maar is voor het publiek moeilijk te vinden. Rob Visser Photography

Planten herinneringsboom op historisch landgoed Amelisweerd

20 januari 2024 om 11:11 Natuur en milieu

BUNNIK Op 5 maart wordt om 16.00 uur een herinneringsboom geplant op op historisch landgoed Amelisweerd. Aanleiding hiervoor is de strijd die instellingen en personen reeds van 1970 voeren om dit landgoed in volle omvang te behouden voor het nageslacht. De bekendste strijd werd op 23 en 24 september1982 geleverd. Dit kreeg een grote nationale bekendheid. 

Bij de Boom van het jaar-verkiezing van 2022 werd de markiezeneik (Quercus robur) op landgoed glorieus winnaar, met recordaantal stemmen van 36 963. Deze boom staat symbool voor de geleverde strijd in het verleden en de huidige strijd!. Daar de markiezeneik voor het publiek moeilijk te vinden is, heeft een aantal betrokkenen het idee geopperd om op een toegankelijke plaats, een herinneringsboom te planten. In samenspraak met de verantwoordelijke personen en instellingen is een centrale plaats bepaald, dicht bij het landhuis Oud Amelisweerd. 

,,Met het planten willen we, naast de genoemde gebeurtenissen, ook de bezoekers bewust maken en houden van de functie van onze groene longen”, aldus initiatiefnemer Ton Cornelisse. ,,Continu moeten we alert blijven dat de natuur in onze directe leefomgeving moet wijken voor het kortetermijnwinstbejag. Er wordt geen rekening gehouden met de economische waarde van de natuur. De noodzaak komt dagelijks via de media tot ons.”

Jaarlijks vertoeven ruim 1,2 miljoen mensen op een of andere manier recreatief op het landgoed. De verantwoordelijke wethouder van Utrecht, Linda Voortman, luistert o.a. deze actie op met een toespraak. Verder geven ook enkele andere prominente Utrechters acte de présence. Daarna wordt, door vertegenwoordigers van betrokken organisaties, de boom geplant. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie