Greet Boersma en Fieke Sanberg, twee van de vele vrijwilligers van `Bunniks Mooiste.
Greet Boersma en Fieke Sanberg, twee van de vele vrijwilligers van `Bunniks Mooiste. Lia van der Heijden

Al voor de vijftiende keer Bunniks Mooiste: ‘We hebben een beetje getraind’

5 september 2022 om 12:29 Overig

BUNNIK Voor de 15e maal werd zaterdag Bunniks Mooiste gelopen onder een strak blauwe lucht. Het aantal deelnemers: ruim 900 onder wie 259 kinderen, wordt ieder jaar groter. Het evenement vierde het derde lustrum en natuurlijk gaf de organisatie extra aandacht aan dit gebeuren. Alle volwassenen kregen een bandana en de kinderen werden getrakteerd op een lekker ijsje van de ijskluis. Lopers konden ook een speciaal editie t- shirt kopen. Zonder de 80 vrijwilligers waarvan velen al jaren paraat staan, zou dit steeds groeiende evenement niet mogelijk zijn. Bunniks Mooiste is zeer populair onder de lopers in de wijde regio, mede vanwege de gezellige sfeer, de goede organisatie en het prachtige parcours waarin gelopen wordt.

door Lia van der Heijden

Vijftien jaar geleden werd ‘Bunniks Mooiste’ opgericht door een enthousiaste groep hardlopers. De organisatie bestond toen uit een kleine groep van zes mensen, onder meer: Bryan Valkenburg, de broers van Vulpen, Frans van Nie, Jenneke Kemp en Anke Ruijter. Deze enthousiaste mensen vonden dat de Bunnikse hardloopclub ook een echte ‘loop’ nodig had. Het begon heel eenvoudig, de tijdsregistratie ging nog met de hand en de start was nog op het Slot. Dat zou nu ondenkbaar zijn, alleen al vanwege de honderden kinderen die meedoen met de warming  up voor de start van de kinderloop. In het begin regelde Maarten van Vulpen de start, rende vervolgens mee en voegde zich bij zijn team om de tijd te registreren. Tijdens de eerste jaren waren er al een paar sponsors zoals cafetaria Henk en Wil. Nu wordt de kinderloop gesponsord door de IJskluis en zijn er tal van andere sponsors zonder wie het evenement niet mogelijk zou zijn. De eisen voor de vergunning worden steeds strenger, waardoor het elk jaar een grotere klus wordt om alles rond te krijgen. Dit jaar moesten bijvoorbeeld alle verkeersregelaars een online examen doen.

GESPANNEN GEZICHTJES Ieder jaar is de kinderloop van 1 en 2 kilometer een vast onderdeel van ‘Bunniks Mooiste’. Het parcours voor de kinderen gaat dwars door de bebouwde kom van Bunnik. Weken van tevoren wordt naar het evenement toegeleefd. De broertjes Frode en Davin doen voor de tweede keer mee: ,,We hebben een beetje getraind”, vertelt Frode, maar hij heeft er alle vertrouwen in dat hij het gaat redden. De start van de 1 km. wordt goed begeleid. Desondanks is de spanning op de gezichtjes af te lezen als het aftellen begint en als burgemeester van Bennekom het startschot geeft. De kleintjes gaan vol energie van start, maar het kost veel aanmoediging door familie om enkele sprintertjes door de Dorpsstraat te loodsen en de finish te laten halen. Sommige ouders schreeuwen zich dan ook de keel schor.

Na de kinderloop start de 6 en 12 km voor de volwassenen. Iedereen kan zijn startnummer ophalen in de tent waar de enveloppen keurig gerangschikt staan op alfabet. Voor de deelnemers is er geen wachttijd, alles loopt gesmeerd. Vrijwilligers Greet Boersma en Fieke Sanberg zijn ook al jaren betrokken. Greet vertelt: ,,De gezelligheid, mensen ontmoeten en de dorpse sfeer zijn voor mij de reden om jaarlijks mee te helpen.” Francien Rotteveel uit Houten doet ieder jaar mee voor de mooie natuur. Voor Bunnik is ‘Bunniks Mooiste’ langzamerhand een prachtige traditie.

De broertjes Frode en Davin doen voor de tweede keer mee met `Bunniks Mooiste`.
De spanning is af te lezen aan de gezichten bij de start van de kinderloop van `Bunniks Mooiste`.
De eerste lopers van de 1 km keren terug door de Dorpsstraat.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie