Kinderen spelen buiten bij MFA Kersentuin in Bunnik samen met de buurtsportcoaches.
Kinderen spelen buiten bij MFA Kersentuin in Bunnik samen met de buurtsportcoaches. Bunnik Beweegt

Speelt jouw kind genoeg buiten?

30 november 2023 om 10:15 Maatschappelijk

BUNNIK/ODIJK/WERKHOVEN Bunnik Beweegt speelt elke week buiten in Werkhoven (dinsdag), Odijk (woensdag) en Bunnik (vrijdag). Wat is dat nou eigenlijk?

Is buitenspelen nog hetzelfde als vroeger? Voor de één was het eeuwenlang stoepranden en voor een ander altijd naar het voetbalveldje om 8 tegen 8 te spelen op een te klein veld. Buitenspelen is voor iedereen anders en velen zijn er dan ook van overtuigd dat buitenspelen niet meer bestaat of dat de jeugd van tegenwoordig alleen maar achter de PlayStation zit. Maar is dat wel zo?

MINISTER VAN BUITENSPELEN

Als de kinderen voor één dag minister van buitenspelen mochten zijn kwamen ze met creatieve ideeën zoals het gratis maken van alle dierentuinen, pretparken en speeltuinen of het zeggen dat iedereen minimaal 1 uur per dag moet buitenspelen en moet doen wat hij of zij leuk vindt. Leuke innovatieve ideeën natuurlijk, maar is hoe is het in de werkelijkheid? 1 op de 6 kinderen speelt nooit buiten en 21% speelt maar één keer per week buiten. Dit is een stijgende trend in vergelijk tot 2018 in dat jaar scoorde de buitenspelende kinderen percentueel 3, 4 of 5 procent lager in het buitenspelen. Het buitenspelen wordt dus steeds minder. Wat kunnen we daar aan doen?

BUITENSPELEN. WAAR? 

Zoals aangegeven in de inleiding speelt Bunnik Beweegt samen met de kinderen op drie verschillende dagen. Op dinsdag spelen ze in Werkhoven bij MFA het Kwartier van 14.15 tot 15.30 uur. Op woensdag wordt er een feestje gebouwd naast de schoudermantel in Odijk van 14.15 tot 15.30 uur en in Bunnik wordt iedereen op vrijdag in beweging gezet van 15.00 tot 16.30 uur. Bunnik Beweegt probeert de buurt in beweging te brengen door hun buitenspeelbus. Deze is volgestopt met verschillende materialen waar alle kinderen kosteloos gebruik van kunnen maken. Buurtsportcoach Gento: ,,Naast de buitenspeelbus stimuleren wij door altijd een activiteit neer te zetten voor de kinderen, hiermee kunnen ze inspiratie opdoen om zelf op andere dagen naar buiten te gaan en deze activiteiten zelf uit te voeren. Dit zijn spellen zoals buskruit, verschillende tikspellen en nog veel meer. Kom het snel een keer zelf ervaren!”

HET BELANG VAN BUITENSPELEN

Buitenspelen stimuleert het concentratievermogen en daarmee de leerprestaties van een kind. Buurtsportcoach Mieke: ,,Kinderen die vaak buitenspelen hebben een betere hersenontwikkeling dan kinderen die niet buitenspelen. De hersens worden beter aangesproken, waardoor er ook betere concentratie is op school en buiten school om thuis. Het is een uitlaatklep. Kinderen die buitenspelen hebben een betere weerstand, letterlijk en figuurlijk!”
Het verwateren van buitenspelen de afgelopen jaren is dus een gemis voor ieder kind.

Vaak weten de kinderen ook niet wat te doen qua activiteiten in de buurt. Bunnik Beweegt wilt het buitenspelen weer stimuleren en kinderen weer leren buitenspelen. Buurtsportcoach Jesper heeft een oproep voor alle ouders: ,,Stuur je kind wat vaker naar buiten! In plaats van een spelletje binnen; een activiteit buiten. Laat ze genieten van het kind zijn, want het gaat zo snel voorbij.”
Neem dus jouw kind mee naar buiten op die dagen dat de buurtsportcoaches er zijn en alle ouders zijn altijd welkom om mee te spelen.

Buitenspelen met de buurtsportcoaches van Bunnik Beweegt:
Elke dinsdag in Werkhoven bij MFA het Kwartier van 14.15 tot 15.30 uur.
Elke woensdag in Odijk naast de Schoudermantel van 14.15 tot 15.30 uur.
Elke vrijdag in Bunnik naast MFA de Kersentuin van 15.00 tot 16.30 uur.

Gratis, aanmelden niet nodig. 

Kijk op www.BunnikSamen.nl voor meer activiteiten voor kinderen, jeugd en jongeren. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie