Vrijwilligers van het Digi Café in de Huiskamer van Odijk staan klaar om u te helpen.
Vrijwilligers van het Digi Café in de Huiskamer van Odijk staan klaar om u te helpen. Huiskamer van Odijk

SeniorWeb: aandacht voor digi fraude

31 augustus 2023 om 11:30 Maatschappelijk

ODIJK Fraude vindt steeds meer plaatst met alle gevolgen van dien. Rede voor SeniorWeb om de maand oktober uit te roepen tot Fraudemaand met als motto ‘Fraude herkennen & voorkomen’. Een maand waarbij SeniorWeb veel aandacht heeft voor fraude zowel bij het landelijkbureau als in de ruim 490 leslocaties van SeniorWeb. Ook de les locatie van SeniorWeb in Odijk bij de Huiskamer van Odijk doet mee aan deze Fraudemaand.

Fraude is een breed begrip en kent veel verschillende vormen die zowel online als offline kunnen voorkomen. Er is bij fraude altijd sprake van opzettelijk bedrog en een benadeelde. Zaken worden door de fraudeur anders voorgesteld dan ze werkelijk zijn, met als doel onrechtmatig voordeel te verkrijgen. Omdat fraude veel vormen kent, kunnen slachtoffers zowel mensen als bedrijven of de overheid zijn.

DIGITALE FRAUDE

Fraude manifesteert zich in vele vormen. Spam, phising, smishing, en spoofing zijn voorbeelden van fraude op de computer, laptop, tablet en smartphone. In dergelijke berichtjes bevind zich vaak een linkje. Als men dan op z’n linkje klikt of tikt dan zijn vaak de gevolgen niet te overzien.

SPOOFING

De overbekende babbeltruc. Met de meest vreemde smoezen proberen oplichters, aan de deur geld of uw bankpasje en pincode afhandig te maken om dan uw bankrekening te plunderen. Soms hebben ze u eerst gebeld om zich voor te doen als bankmedewerker. Dat noemen we Spoofing. Daar wordt vaak voor gewaarschuwd, dus trap daar niet in! Toch gebeurd het nog heel veel. 

SENIORWEB

Wat kunt u verwachten in de maand van de fraude, in oktober, waarvan SeniorWeb de initiatiefnemer is? De doelstelling van SeniorWeb is om de digitale wereld begrijpelijk te maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer, tablet, smartphone en internet kan ervaren. De maand oktober gaat met name over digitale-fraude en het voorkomen hiervan door het geven van waarschuwingen en tips. 

HUISKAMER VAN ODIJK De leslocatie van SeniorWeb in Odijk bij de Huiskamer in Odijk doet ook mee aan dit initiatief.  Elke woensdag van 10.00 tot 11.30 uur zijn vrijwilligers aanwezig bij het Digi Café om uw vragen te beantwoorden, tips te geven en te helpen om uw apparatuur up-to-date te houden zodat de kans op fraude aanzienlijk wordt verkleind. 

GRATIS LIDMAATSCHAP Graag nodigen we u uit om even langs te komen. Bent u nog geen lid van SeniorWeb, dan ontvangt u een kaart voor een gratis lidmaatschap voor één jaar. Na een jaar stopt dit lidmaatschap vanzelf, tenzij u aangeeft langer lid te willen blijven. Zo’n lidmaatschap is voor elke computer- en/of tabletgebruiker nuttig. U krijgt dan veel informatie. Welke? Dat vertellen we graag als u bij ons langkomt. 

TIPS

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrieven van SeniorWeb. Hiervoor hoeft u geen lid te zijn. Ga naar de website (https://www.seniorweb.nl) en abonneer u gratis en ontvang veel tips in uw mailbox. 

IPAD TRAINING

Graag maken we u nog even attent op de komende iPad training welke op kort termijn start. Hierin leert u hoe de Ipad werkt en wordt ook aandacht besteed aan het onderwerp digi-fraude. Meldt u zich snel aan, dan kunt u nog meedoen. 

Meer info en aanmelden bij de Huiskamer van Odijk via info@huiskamervanodijk.nl. De training vindt plaats op donderdag 21 en 28 september en 12 en 26 oktober en 2 november, van 10.00 uur tot 12.00 uur in het dorpshuis Odijk. 

VERVOER NODIG?
Soms lukt het niet om zelf vervoer te regelen. Maak dan gebruik van vrijwilligers uit onze dorpen die graag helpen. Vraag minimaal een aantal dagen van te voren een rit aan. Er wordt een kleine onkostenvergoeding in rekening gebracht.
Inwoners Bunnik ANWB Automaatje Bunnik, eenmalig aanmelden bel 06-12334721 of mail info@automaatjebunnik.nl, rit aanvragen bel 06-82994052, www.automaatjebunnik.nl.
Inwoners Odijk Huiskamer van Odijk, lid worden bel 06-23707137, rit aanvragen bel 06-20345209 of mail chauffeur@huiskamervanodijk.nl, www.huiskamervanodijk.nl.
Inwoners Werkhoven Stichting Vrijwillige Hulpdienst Werkhoven, Mevr. Ria Vernooij - van Rijn bel 0343-551356 b.g.g. bel Mevr. Tina Balk - de Bruin 0343-551876.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie