Recycle Valley is supporter van Schoon. Links op de foto staat Arnout Schaap, oprichter van Recycle Valley.
Recycle Valley is supporter van Schoon. Links op de foto staat Arnout Schaap, oprichter van Recycle Valley. Arnout Schaap

World clean up day bij Kromme Rijn

15 september 2022 om 09:30 Maatschappelijk

BUNNIK Op zaterdag 17 september zullen meer dan 10 teams langs de Kromme Rijn lopen, varen, suppen en drijven om deze vrij te maken van zwerfafval. ,,Samen maken we de wereld schoner! Schrijf jij je ook in?”,  luidt de oproep van de organisatie. Wie dat wil kan een mail sturen naar info@recyclevalley.nl.


Jaarlijks komt meer dan 35 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht. Dat is geen mooi gezicht in de natuur en niet goed voor de levende wezens in de natuur. Daarom kan ook de natuur wel eens een goede schoonmaak gebruiken.
Het traject langs de Kromme Rijn kan 2-4 kilometer zijn, afhankelijk van het traject. Een complete route is dan tussen de drie en acht kilometer is. De exacte trajecten zijn te vinden via de kaart op .
Vrijwilligers die mee willen helpen hebben twee opties:

1. Word teamleider
Een team per traject is vaak tussen 2-10 personen. Elk team heeft een aanvoerder. Als aanvoerder meld jij jouw team aan! Wij zorgen dat jij de juiste informatie hebt op de dag zelf en linken jou met losse aanmeldingen die we mogelijk binnen krijgen. Jij enthousiasmeert jouw team op de route en de weegt het aantal kilo’s dat jullie als team samen rapen. Mede dankzij jou verloopt de dag soepel!
2. Word zap-er
Als zwerfafvalpakker (ZAP-er) ben jij essentieel voor de actie. Zonder jou zou het afval blijven liggen. Je kunt je opgeven op een traject met of zonder een team. Als je nog geen mede zappers hebt gevonden, dan brengen wij jou in contact met anderen in het team op jouw voorkeurstraject.

BEDRIJVEN ,,Meedoen aan Kromme Rijn Schoon is een mooie gelegenheid om als bedrijf te laten zien dat jullie meestrijden tegen vervuiling door zwerfafval.
[Meer info op www.recyclevalley.nl.

Meedoen kan ook hierop twee manieren: Schrijf één of meerdere teams in op een traject langs het kanaal. Een team met teamleider zou het meest ideaal zijn, maar indien nodig kunnen wij ook meedenken over het vinden van een teamleider. Materialen en de route ontvangen jullie van ons!”

Een groot deel van de Kromme Rijn is de afgelopen jaren opnieuw ingericht om te functioneren als “stapstenen” binnen een ecologische verbindingszone. Zo zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd en is bij verschillende percelen de voedselrijke toplaag van de grond verwijderd. Deze pas ingerichte percelen moeten nog tot ontwikkeling komen. De waterkwaliteit van de Kromme Rijn is verbeterd, waarvan meerdere zeldzame libellen en vissen geprofiteerd hebben, waaronder recent de beekrombout. Verspreid door het gebied komen kwelindicerende planten voor. Verder is de Kromme Rijn rijk aan amfibieën en hun predator de ringslang.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie