Afbeelding
Bertie Boersma

Tel je mee? De Voedselbank

9 december 2021 om 10:45 Maatschappelijk

BUNNIK We bevinden ons in de tweede Adventsweek, de tijd van voorbereiding op Kerst. In het Witte Kerkje in Odijk hebben we als thema voor deze weken: ‘Tel je mee?’ Het kerstverhaal maakt duidelijk dat juist ‘kleine’ mensen, zonder macht en invloed, een speciale plek bij God hebben. Jezus zelf kwam naar de aarde als een klein en hulpeloos kind, onder arme omstandigheden. Hij liet in zijn leven aan mensen merken dat iedereen meetelt. De Kerstboodschap 2021 verklappen we nu al: ‘Ieder mens telt mee!’ In de aanloop naar Kerst vragen we wekelijks personen, groepen of organisaties uit het dorp hoe zij zich inspannen om ieder mens mee te laten tellen. 

Deze week deel 2: de Voedselbank Kromme Rijn. We gingen in gesprek met Marieke von Königslöw (uitgifte Gemeente Bunnik) en Coen Flach (penningmeester). 

VERTROUWENSBANK Marieke: ,,Met acht vrijwilligers geven we elke week aan ruim 20 gezinnen – onze klanten - een voedselpakket voor twee tot drie dagen. Als we de pakketten uitdelen proberen we te zorgen voor een prettige, informele sfeer, met ruimte voor een praatje. We zorgen ook zoveel mogelijk voor vaste medewerkers bij de uitgifte. Zo bouw je een vertrouwensband op en kun je meeleven, bijv. vragen hoe het sollicitatiegesprek ging of hoe het bij de dokter was. Als iemand ziek is en het pakket niet kan komen halen, dan brengen we het langs. In deze weken voor Kerst krijgen de mensen ook altijd wat extra’s.”

Coen vult aan: ,,Ik vind het motiverend elke twee weken op de uitgifte te staan. Dat wij en onze collega’s in Langbroek en Wijk bij Duurstede kratten voedsel kunnen uitdelen is dankzij alle andere (50!) vrijwilligers. En het is financieel mogelijk dankzij de steun van de plaatselijke kerken, bedrijven en instellingen.”

Marieke beaamt: ,,Ik vind het ook erg leuk om samen, als team van vrijwilligers, iets voor elkaar te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de rugzakkenactie, die we voor de zomer hielden, of steun vragen aan winkeliers. Ook is er een vrijwilligster uit Wijk bij Duurstede die speciaal voor de jarige kinderen een taart bakt. De ouders mogen dan zelf een thema voor de taart opgeven: bijvoorbeeld Lego, of K3. Die taart wordt vervolgens samen met een jarige-job-doos vlak voor de verjaardag uitgedeeld. Zo proberen we oog te hebben voor alle leden van het gezin. Het zijn allemaal kleine gebaren, maar mensen ervaren het als weldadig.” 

TEREN ,,We krijgen hartverwarmende reacties als: ‘jullie voelen als familie’ en: ‘ik ervaar altijd respect en verdraagzaamheid’. Op die waardevolle momenten bij de uitgifte kan ik lang teren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie