Afbeelding
Bertie Boersma

Tel je mee?

Maatschappelijk

\

[ODIJK] Op 28 november begon de Adventstijd, een periode van voorbereiding op Kerst. In het Witte Kerkje in Odijk hebben we als thema voor deze weken: ‘Tel je mee?’ Het kerstverhaal maakt duidelijk dat juist ‘kleine’ mensen, zonder macht en invloed, een speciale plek bij God hebben. Jezus zelf kwam naar de aarde als een klein en hulpeloos kind, onder arme omstandigheden. Hij liet in zijn leven aan mensen merken dat iedereen meetelt. De Kerstboodschap 2021 verklappen we nu al: ‘Ieder mens telt mee!’ In de aanloop naar Kerst vragen we wekelijks personen, groepen of organisaties uit het dorp hoe zij zich inspannen om ieder mens mee te laten tellen.

Deze week: Humanitas. Bram Baan, begeleider bij Humanitas, aan de Wilhelmus Peekhof in Odijk, vertelt: De vraag ‘tel je mee?’ is voor mij direct verbonden met een andere vraag: ‘Voor wie dan?’ En het hangt ook nauw samen met de vraag: ‘word je gehoord en gezien als mens of als dier?’ Zelf denk ik aan alledaagse situaties waarin ik zodanig probeer te leven en met de ander probeer om te gaan dat de ander voor mij meer is dan een nummer....om maar in de beeldtaal van het tellen te blijven.

Ik denk aan mijn markante buurvrouw van twee huizen verder die regelmatig een pannetje eten komt brengen en erbij zegt: ‘het is uit liefde hoor!’ – het eten smaakt me dan dubbel zo lekker. Ik denk aan de onbekende verkoopster van de boekwinkel, die bij het teruggeven van de bon terloops even erbij zegt: ‘wat heb je een leuke trui aan’ en mij lichtvoetig en met een glimlach weer de winkel doet uitlopen. Zo gewoon en alledaags, maar zo betekenisvol. Ik denk aan de dagelijkse maaltijden die ik zelf verzorg voor een zwerfpoes op een vast plekje onder een afdakje. Binnenkomen durft ze niet door de andere katten, maar de begroeting meteen klein mauwtje en de aanblik van het slobberende smullen spreekt even van een fijn leven. 

Ik werk als begeleider bij Humanitas. Juist in de zorg besef je zo de gelaagdheid en complexiteit van ons gevoelsleven en gedrag, en hoe belangrijk het is zo te luisteren dat ieders eigenheid in al zijn of haar aspecten, aan het licht kan komen. Zodat ervaren wordt: ik mag er zijn, ik tel mee! Er is een lied van dichter Huub Oosterhuis dat treffend bezingt hoe wij andere mensen aan het licht kunnen laten komen, door ‘opdelvers van gezichten’ te zijn. Zo tel je mee! 

Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.
Wie mij ontmaskert, zal mij vinden.
Ik heb gezichten, meer dan twee,
ogen die tasten in den blinde,
harten aan angst voor angst ten prooi.
Delf mijn gezicht op, maak mij mooi.
(lied 789:1, liedboek


***We vroegen het aan een bewoner van Humanitas (haar naam is gefingeerd): wanneer en waaraan merk jij: ‘ik tel mee?’‘ Ik vind het moeilijk als iemand zegt: ‘jij bent Anne van Humanitas. Dan zeg ik: ‘nee, ik ben gewoon Anne. Voor mij is het belangrijk dat mensen naar me luisteren. Dat ik serieus genomen word. En dat ze me begrijpen. Daarom heb ik een map met tekeningen. Die tekeningen laten zien wat ik nodig heb en hoe je met mij kunt omgaan. Ik laat die tekeningen aan mensen zien. En dat helpt mij. En oh ja, ik houd heel erg van grapjes!’

advertentie