Jan van Wijk is vrijwilliger bij de openbare begraafplaats in Odijk
Jan van Wijk is vrijwilliger bij de openbare begraafplaats in Odijk Agnes Corbeij

Vrijwilliger in Beeld: ‘Overlijden hoort bij het leven’

28 april 2021 om 10:04 Maatschappelijk

ODIJK De openbare begraafplaats in Odijk werd in 2007 geopend en met een groep van ruim veertig vrijwilligers wordt de begraafplaats netjes gehouden. Een van hen is Jan van Wijk (72).

door Agnes Corbeij

Jan is veehouder en woont aan de Schadewijkerweg. Zijn bedrijf heeft hij overgedragen aan zijn zoon en stilzitten kan hij niet. ,,Toen ik een nieuwe schouder kreeg kon ik mijn werk niet doen. In die tijd werden de hagen geplaatst bij de begraafplaats en werd ik gevraagd om die water te geven. Daarna ben ik blijven hangen.”

WIEDEN EN SNOEIEN Als lid van de tuingroep van de begraafplaats is Jan eens in de vier weken een dagdeel aan het werk. ,,Op maandagmiddag, maandagavond, dinsdagmiddag en dinsdagavond is er een groep actief. We houden de begraafplaats netjes, wieden het onkruid, houden de paden sneeuwvrij in de winter en twee keer per jaar maken we de hele boel winter- of zomerklaar.” Daarnaast snoeit Jan de hagen en andere struiken en bomen als het nodig is.

Wat ook door de vrijwilligers gedaan wordt, is het delven van graven en het dichtgooien ervan. Ongeveer eens per maand wordt iemand begraven op deze begraafplaats. ,,We graven het gat een dag voor de begrafenis en binnen drie uur erna gooien we het weer dicht.”

MOEILIJKE MATERIE Omdat Jan al zijn hele leven in Odijk woont, kent hij bijna iedereen die hier begraven wordt. ,,Daar moet je tegen kunnen. Iemand ter aarde bestellen is moeilijke materie, maar het hoort bij het leven.” Het leven op een boerenbedrijf draagt daaraan bij. ,,Op de boerderij staan leven en dood heel dicht bij elkaar. Dieren gaan ook dood en daar heb je ook een band mee.”

Wat Jan wel lastig vindt, is het graven van een grafje voor een kind. Maar ook dat heeft hij wel gedaan. ,,Dat doen we met de hand.”

KERK Naast vrijwilligerswerk bij de begraafplaats, is Jan ook heel actief binnen de katholieke kerk, als vrijwilliger en lid van het liturgisch beraad. Voor Jan is het vanzelfsprekend om op die manier bij te dragen. Ook al was de keuze voor de begraafplaats niet heel bewust. ,,Ik heb niks met tuinen. Maar wel met hagen. En daar begon het mee.”

De begraafplaats is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die bereid zijn eens in de maand een middag of avond te helpen bij het onderhoud. De gemiddelde leeftijd van de huidige groep is vrij hoog. ,,We hebben ook een aantal van onze eigen tuingroep begraven dit jaar.”

ASFALT Om de werklast te verlagen werd het afgelopen jaar asfalt aangelegd in plaats van grindpaden. ,,Dat scheelt veel werk.” Iedereen die interesse heeft in het bijdragen aan deze prachtige, waardevolle plek voor het dorp, kan contact opnemen met Henk Schipperen via 06-29421219.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie