In optocht van het oude naar het nieuwe Dorpshuis, er was veel belangstelling.
In optocht van het oude naar het nieuwe Dorpshuis, er was veel belangstelling. Sporthuis Bunnik

10 jaar Dorpshuis Odijk, een uniek gebouw

25 mei 2020 om 18:40 Maatschappelijk

ODIJK Op 12 juni 2010 is het nieuwe Dorpshuis van Odijk geopend. Dit jaar dus tien jaar jong en bijzonder, want het is van iedereen in Odijk.

Het Dorpshuis in Odijk is vanaf de opening in 1969 eigendom van de bewoners van Odijk. Begin jaren zestig werd de eerste nieuwbouw in Odijk neergezet en vestigden forensen zich tussen fruittelers, boeren en andere echte Odijkers. Maar er was niets in Odijk. Ook de jongeren wilden een ruimte. De eerste vergadering over de bouw van een Dorpshuis werd op 24 januari 1962 gehouden. Het werd uiteindelijk geopend in 1969.

BOERDERIJ MOCKING Voordat het definitieve Dorpshuis aan de Zeisterweg geopend werd, heeft de stichting in 1966 in boerderij Mocking, de markante rietgedekte boerderij aan de Singel in Odijk, een noodlocatie gehad. Uiteindelijk werd de eerste steen van het Dorpshuis aan de Oude Haven in februari 1969 gelegd en opende het gebouw in september van dat jaar zijn deuren. 

Ter gelegenheid van de opening werd er een lang weekend gefeest met als hoogtepunt een zeskamp op De Meent waaraan bijna iedereen uit Odijk meedeed. In 1990 werd het Dorpshuis uitgebreid en grondig gerenoveerd en uitgebreid met ruimten voor het consultatiebureau, een grote bibliotheek en ruime vergaderzalen. Tot het millennium functioneerde het Dorpshuis aan de Zeisterweg prima, daarna werd het moeilijker.

UNIEK GEBOUW Odijk zocht daarom naar een nieuwe plek waar een nog multifunctioneler gebouw kon worden neergezet. In juni 2009 kon gestart worden met de nieuwbouw aan het Rijneiland. Op 12 juni 2010 werd het nieuwe gebouw, gekoppeld aan de gemeentelijke sporthal De Lindenhof, geopend. Het staat er dus alweer 10 jaar, hemelsbreed 150 meter van de oude locatie waar in 1969 gestart is. Een uniek gebouw, nog steeds zonder 1 cent subsidie. En net als vroeger komt iedereen er wel eens: om te prikken bij Saltro, feest te vieren, te sporten of te gymmen. Met het dorpsfestival 'Odijk komt thuis' wordt ieder jaar stilgestaan bij het feit dat Odijk hiermee iets unieks heeft.

Een groots jubileumfeest,10 jaar is niet niks, zit er nu helaas niet in. En, inderdaad, het is maar de vraag of een ongesubsidieerd hart van Odijk overleeft in deze tijd? In 1962 werd oud papier opgehaald voor de fundering van het eerste gebouw. Anno 2020 vertrouwen wij erop dat Odijk trots is op haar eigen Dorpshuis en iedereen die er gebruik van maakt begrijpt dat de tijden zijn veranderd en we er samen voor moeten zorgen dat zo’n unieke plek blijft bestaan.

De officiële opening in 2010 door burgemeester Ostendorp.
De ingang van het eerste Dorpshuis lag aan de Oude Haven, 1969.
Bij de opening in 1969 was het feest in het hele dorp; touwtrekken aan de Oude Haven.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie