Een van de welpen van Scouting Katimavik maakte zelf een knikkerbaan.
Een van de welpen van Scouting Katimavik maakte zelf een knikkerbaan. Scouting Katimavik

Scouting Katimavik: opkomsten weer bij de blokhut

18 mei 2020 om 16:00 Maatschappelijk

ODIJK Veel Scoutinggroepen starten hun fysieke bijeenkomsten weer op. Dit als gevolg van de versoepelde maatregelen van de overheid ten opzichte van sportverenigingen. Samen met andere organisaties riep Scouting Nederland burgemeesters door heel Nederland op om jeugd- en jongerenwerk ook weer mogelijk te maken. Scoutinggroepen spelen, zeker nu, een belangrijke rol in de lokale gemeenschap. Juist nu zorgen de activiteiten voor uitdaging en verbinding. Scouting Katimavik is daarom blij dat ze haar activiteiten rondom de blokhut weer kan opstarten.

Naast sportverenigingen leveren Scoutinggroepen een belangrijke bijdrage aan de beweging van kinderen en jongeren. Buiten sporten en bewegen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Buitensport, spel en bewegen is de kern van het Scoutingspel. De getrainde vrijwilligers hebben veel ervaring en met deze activiteiten levert Scouting een positieve bijdrage aan een gezonde en leefbare samenleving waarin mensen zich verbinden. 

NIET STIL GEZETEN Ook tijdens de quarantaine heeft Scouting Katimavik niet stil gezeten. De vrijwilligers hebben voor alle leeftijdsgroepen vrijwel wekelijks online een activiteit verzorgd. Allemaal tegelijk brownies bakken, een bootje knutselen dat op het water kan drijven, een route via Google maps lopen, zoveel mogelijk kwartetten van spullen in huis verzamelen, een kwis, film, cluedo en tekeningen voor mensen die je mist, maken. Appgroepen vulden zich met vele foto’s en filmpjes die de activiteit illustreerden. Dat alles met online begeleiding door vrijwilligers die op dat moment ook als team niet bij elkaar zitten. Vanaf 5 juni zullen de opkomsten weer rondom de blokhut aan de Singel in Odijk, plaatsvinden. 

PLEZIER EN SAMEN ZIJN Scouts reageren enthousiast op de start van de bijeenkomsten: ,,Superleuk dat je de mensen weer echt ziet", zegt Marijke(8) ,,Als je bij het gebouw bent, voelt het echt als scouting". Evelien (12) voegt eraan toe dat ze online superleuke dingen hebben gedaan. Ze vindt het fijn dat ze zich nu weer elke vrijdag kan verheugen om met de scouts samen te zijn. 

Uiteraard houdt Scouting Katimavik zich tijdens de bijeenkomsten aan de richtlijnen die gesteld zijn door de overheid. Dit betekent onder andere dat niet alle leeftijdsgroepen tegelijk op het terrein samenkomen om drukte te vermijden, dat leidinggevenden anderhalve meter afstand houden van de jeugdleden en dat jeugdleden boven de twaalf ook anderhalve meter afstand houden van elkaar. Daarnaast vinden alle bijeenkomsten buiten plaats. Dat brengt wat uitdagingen met zich mee, maar Scouting Katimavik heeft een creatief programma bedacht om hier op een goede manier mee om te kunnen gaan.

ZOMERKAMP De jeugdleden van Scouting Katimavik staan ook te popelen om weer op zomerkamp te gaan. De overheid heeft daarover nog geen duidelijkheid gegeven en daarom is het nog even afwachten of die door kunnen gaan. Duidelijk is al wel dat de Nationale Jamboree, waar de welpen (7-11 jaar) en de scouts (11-15 jaar) naar toe zouden gaan, afgelast is. De leiding is hiermee uitgedaagd om op korte termijn een alternatief te organiseren. Zomerkamp vormt het hoogtepunt voor veel scouts: samen op avontuur, met vrienden, veel buiten zijn en bewegen. Dit avontuur geeft vaak een groeispurt in zelfstandigheid en ontwikkeling. Nu veel gezinnen dit jaar niet of beperkt op vakantie kunnen is het voor leden van Scouting extra belangrijk dat dit door kan gaan.

Jeugdleden van Scouting Katimavik
bij start van de Google Mapsspeurtocht
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie