Schakers in diepe concentratie in het dorpshuis Odijk.
Schakers in diepe concentratie in het dorpshuis Odijk. Huiskamer van Odijk

Kom schaken in het dorpshuis Odijk: voor beginners en gevorderden

27 januari 2024 om 16:30 Maatschappelijk

ODIJK Sinds begin januari is het mogelijk om elke dinsdagavond om 19.30 uur te komen schaken in het dorpshuis in Odijk. Het is een nieuwe activiteit van de Huiskamer van Odijk waarvan vrijwilliger Hans van Wijk de kartrekker is.

door Irene de Kruijf

In de eerste week startte de schaakbijeenkomst met tien deelnemers. „Dat was een mooie opkomst” zegt Hans. Afgelopen week was het glad buiten en lag en sneeuw. Toch waren er zes deelnemers gekomen. Met dit even aantal kon er de hele avond in schaakduo’s gespeeld worden. 

START

Bij binnenkomst in het dorpshuis maken de aanwezigen een praatje met elkaar en starten de deelnemers met koffie of iets anders te drinken. Schaker Ray vertelt „We zijn nog aan het ervaren welke niveau iedereen heeft”. Er worden terplekke duo’s gevormd. De zelf meegebrachte schaakspellen worden opgesteld en door het husselen van een zwarte en witte pion in de hand wordt bepaald welke kleur mag beginnen. 

CONCENTRATIE

Zodra de schakers zijn begonnen wordt het stil in de ruimte. Op dit tijdstip zijn er geen andere activiteiten in De Linde, de kantine van het dorpshuis. In opperste concentratie vliegen de schaakstukken bij het ene duo over het bord. Bij een ander duo wordt over iedere zet eerst diep nagedacht. „We spelen nog niet met een schaakklok. Maar misschien kunnen we dat in de toekomst wel gaan doen. Dat ligt ook wel een beetje aan het niveau van de deelnemers.” zegt Hans. 

SCHAAK

Na een lange stilte wordt „Schaak!” geroepen. Het eerste potje is gewonnen door Rob. Even later is er nog een duo uitgespeeld en nemen de deelnemers een korte pauze om wat te drinken, het schaakspel kort na te bespreken en nieuwe duo’s te vormen. 

De schakers gaan door tot ongeveer 22:00 uur. Hans geeft aan dat het natuurlijk prima is wanneer iemand eerder naar huis wil gaan. „Na tien uur wordt het druk in deze ruimte met sporters die hier komen om samen wat te drinken en te praten. Voor ons is dat een mooie moment om af te ronden”. 

SCHAAKLIEFHEBBER

Hans vertelt dat hij zelf een echte schaakliefhebber is en het zo jammer vond dat er geen schaakclub is in Odijk. „Dat was voor mij voldoende aanleiding om het initiatief te nemen om met de Huiskamer van Odijk in gesprek te gaan. Daar werd het idee enthousiast ontvangen en zo is deze schaakactiviteit ontstaan”. 

IEDEREEN WELKOM

Iedere dinsdagavond is iedereen die interesse heeft in schaken welkom. Het is geschikt voor beginnende- en gevorderde schakers. Graag vooraf bij Hans aanmelden via hans.van.wijk@ziggo.nl of bel naar de Huiskamer van Odijk op 06-12730078. Gewoon op dinsdagavond om 19.30 uur binnenlopen bij het dorpshuis kan ook. Deelname is gratis. Consumpties zijn wel voor eigen rekening.

Vervoer nodig?
Maak dan gebruik van vrijwilligers uit onze dorpen die graag helpen. Vraag minimaal een aantal dagen van te voren een rit aan. Er wordt een kleine onkostenvergoeding in rekening gebracht.
Inwoners Bunnik ANWB Automaatje Bunnik, eenmalig aanmelden bel 06-12334721 of mail info@automaatjebunnik.nl, rit aanvragen bel 06-82994052, www.automaatjebunnik.nl.
Inwoners Odijk Huiskamer van Odijk, lid worden bel 06-23707137, rit aanvragen bel 06-20345209 of mail chauffeur@huiskamervanodijk.nl, www.huiskamervanodijk.nl.
Inwoners Werkhoven Stichting Vrijwillige Hulpdienst Werkhoven, Mevr. Ria Vernooij - van Rijn bel 0343-551356 b.g.g. bel Mevr. Tina Balk - de Bruin 0343-551876.

Voor meer informatie kijk op www.BunnikSamen.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie