Yvon Hoogendijk in haar theetuin voor de woning
Yvon Hoogendijk in haar theetuin voor de woning Agnes Corbeij
gratis

PREMIUM SELECTIE Woning achter Theetuin Tierelethee werd bewoond door de voddenboer en de groenteboer

Historie

In de dagen rond de jaarwisseling delen we een selectie van de meestgelezen Premium-artikelen op Bunniks Nieuws.nl. Vandaag een uitgebreid interview met Yvon Hoogendijk over theetuin Tierelethee en de bijbehorende historische woning. Het artikel is eerder gepubliceerd op 28 augustus.

door Agnes Corbeij

ODIJK Ondanks dat de Open Monumenten Dagen in de gemeente Bunnik niet doorgaan wegens het coronavirus, kunnen liefhebbers van monumenten in Odijk toch de nodige dorpse historie opsnuiven op drie locaties. Een daarvan is theetuin Tierelethee en de bijbehorende woning met daarachter de voormalige groentewinkel. Voor het eerst is deze woning te bezoeken. 

Yvon Hoogendijk en Theo van der Geer zijn sinds begin 2019 eigenaar van deze woning aan de Boomgaardweg 11. Maandenlang waren zij druk met de verbouwing van het huis. In de zomer van 2019 was op Bunniks Nieuws een filmpje te zien van de prefab woonkamer die over het huis getild werd. Wanneer het oorspronkelijke huis gebouwd is, is niet officieel bekend, maar waarschijnlijk bestaat het al zeker 120 jaar. Yvon: ,,We hebben een foto uit 1905 gevonden waar het huis op staat.”   

HISTORIE Yvon Hoogendijk is al zes jaar lid van het comité dat Open Monumentendag organiseert in de gemeente Bunnik. Haar liefde voor historie heeft dit huis waarschijnlijk gered. ,,Er moest heeft veel aan gebeuren, een andere koper had het huis wellicht plat gegooid en er iets nieuws neergezet. Buren vertelden mij wel dat ze dat hadden begrepen.” Maar Yvon en Theo wilden de historie juist bewaren. 

Eind jaren 60 werd het verplicht om sanitair binnen het huis te hebben.

Heel veel is er niet bekend over het huis, het is ook geen officieel monument. Voor 1934 was het niet nodig een bouwvergunning aan te vragen, dus die is er niet. Wat wel bekend is, is dat er drie van deze woningen naast elkaar gestaan hebben en dat het huisjes waren voor arme mensen. Yvon ,,De voddenboer heeft hier gewoond. Die man kwam nog met de hondenkar door het dorp om vodden te halen. Achter stond een varkenskot.” 

Eind jaren 60 werd het verplicht om sanitair binnen het huis te hebben. Dat was niet het geval bij deze drie woningen. Twee werden gesloopt, het huis op nummer 11 bleef staan en kreeg een aanbouw met sanitair. Die aanbouw is nog altijd te zien en daar zit nog steeds de wc. Yvon kwam er via via achter dat het huis één jaar in handen is geweest van een meneer Van der Geer, een bakker, van 1960 tot 1961. ,,Heel in de verte is hij familie van Theo, heel erg toevallig.” 

SPECULATIE Dat het huis maar één jaar in handen van Van der Geer was, komt waarschijnlijk omdat hij het als speculatie heeft gekocht. Yvon: ,,Hij heeft het gekocht, een jaar leeg laten staan en weer verkocht. Daar heeft hij waarschijnlijk wel geld mee verdiend.” Het werd gekocht door de heer Jongerius, de groentenboer die veel mensen die wat langer in Odijk wonen, wel kennen. ,,Hij heeft stukje bij beetje steeds meer gebouwen aangebouwd, nooit een vergunning aangevraagd.”


De Boomgaardweg begin 20e eeuw. Uiterst rechts het huis van Yvon en Theo. - Archief Yvon Hoogendijk

Een leuke ontdekking die Yvon en Theo deden, lag in de slaapkamer van Jongerius. Yvon: ,,Dat noemen wij de zandkamer omdat daar geen fundering is. De planken liggen direct op het zand. Onder die planken vonden wij een kluis. Daar bewaarde hij waarschijnlijk zijn contante geld.” 

STUK ZEEP Die kluis wilden zij natuurlijk wel open maken, uit pure nieuwsgierigheid. ,,Terwijl we met de slijptol bezig waren, ging het naar zeep ruiken. Dat lag in de kluis, een stuk zeep. Geld stinkt namelijk letterlijk en vroeger deden ze een stuk zeep in de kluis om dat te voorkomen. Dat was een leuke ontdekking.” De kluis ligt nog steeds onder de vloer. ,,Hij is in beton vastgegoten, dus hem weghalen is een enorme klus. En het is een mooi stukje historie.”

Jongerius overleed in 2000, zijn vrouw heeft nog jaren in het huis gewoond. Tot ze zelf overleed in 2018 en het huis door de kinderen werd verkocht aan Yvon en Theo. Zij wonen er nu met veel plezier en Yvon opende midden in de coronatijd de theetuin voor het huis. 

De meeste bezoekers van de theetuin komen uit Odijk en velen komen alleen.

,,Het huis heeft nog steeds een winkelbestemming en daar wilden we wel graag iets mee doen. Ik heb mijn eigen adviesbureau en werk thuis. Daarom is dit een mooie combinatie. We zijn van maandag tot en met vrijdag open en krijgen elke dag aanloop.” Yvon heeft veel soorten thee en bakt zelf de taarten. ,,De meeste mensen komen uit Odijk en velen komen alleen. Allemaal maken ze een praatje, dat is heel gezellig.” 

OPEN MONUMENTENDAG Op 12 en 13 september is de theetuin geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is er een rondleiding om 14.00 uur en een theeproeverij om 14.30 uur. Zondag start de fietstocht van Raymond van Uppelschoten bij theetuin Tierelethee. Inloop is vanaf 11.30 uur. Om 12.30 start de rondleiding door het huis en de tuin en om 13.00 uur begint de theeproeverij. Voor de proeverij is inschrijven nodig, dit kan via info@tierelethee.nl

Ook ‘t Wapen van Odijk en het Witte Kerkje doen mee aan de Odijkse Monumentendagen. Het gehele programma stond vorige week in de papieren krant en is onder meer te vinden op de website van Bunniks Nieuws.  

Dankzij de inmiddels honderden Premium-abonnementen kunnen de journalisten van BunniksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft ons de ruimte om net even dieper te graven in onderzoeksdocumenten, verder over de grens te kijken bij mensen die niet meer in Bunnik wonen (Groeten uit) en meer tijd te nemen voor een uitgebreid interview als dit. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.bunniksnieuws.nl/abonnement/bunniksnieuws/bestellen

advertentie