Afbeelding
Paul Schalekamp
gratis

PREMIUM SELECTIE Groeten uit… Kingston, Jamaica

29 december 2020 om 16:02 Mensen

In de dagen rond de jaarwisseling delen we een selectie van de meestgelezen Premium-artikelen op Bunniks Nieuws.nl. Vandaag een oud-inwoner van Bunnik aan het woord in de rubriek Groeten uit... Het artikel is eerder gepubliceerd op 11 september.

door Louis van Oort

BUNNIK Werken en wonen in het buitenland. Voor sommige mensen een droom, maar er zijn genoeg mensen voor wie deze droom werkelijkheid is geworden. In de rubriek ‘Groeten uit...’ komen mensen uit de gemeente Bunnik aan het woord die nu buiten de grenzen van Nederland wonen. Waarom zijn zij vertrokken, wat missen ze het meest en hoe gaat het eigenlijk met ze? Iemand aanmelden voor deze rubriek kan via bunniksnieuws@bdu.nl. Aflevering 6: Paul Schalekamp

Naam: Paul Schalekamp 

Leeftijd: 38 

Woonplaats: Kingston, Jamaica

Met wie in het buitenland: Mijn vrouw, Petra, en 2 kinderen: Evi 6 jaar en Tommy 4 jaar

Sinds wanneer in het buitenland: Ik ben in 2013 samen met mijn vrouw geëmigreerd uit Nederland

Waarom naar het buitenland vertrokken? Ik werk als expat voor Heineken als finance director. Van kleins af aan ambieerde ik een carrière in het buitenland om meer van de wereld te zien en verschillende culturen heel intens te ervaren. 

Heb je in nog meer landen/steden gewoond? Voordat we naar Jamaica zijn verhuisd, heb ik een jaar alleen in Antwerpen gewoond (weekenden terug naar Nederland) waarna we 3,5 jaar in Milaan hebben gewoond en 2 jaar in Bologna

Wat mis je het meest aan Bunnik? Naast mijn ouders, die in Odijk wonen, mis ik de Bunnikside waar ik, voordat we naar het buitenland vertrokken, elke thuiswedstrijd van FC Utrecht zat. Ik probeer er nog steeds heen te gaan als ik in Nederland ben en heb nog steeds een seizoenskaart. 

En wat mis je het minst aan Bunnik? Het kleine zwembad, de Rumpst. Momenteel hebben we een aantal betere plekken ontdekt om te zwemmen.

Kun je Bunnik vergelijken met de plaats waar je nu woont? Op zich zijn de verschillen tussen een stad, met 1 miljoen inwoners in een ontwikkelingsland, en een dorp met 20.000 inwoners in de Randstad, talrijker dan de overeenkomsten. Maar wellicht is het dorpse gevoel van het winkelcentrum te vergelijken met de kleine shoppingmalls die je hier hebt. 

Heb je nog contact met mensen uit Bunnik? Via social media volg ik nog een aantal bekenden uit Bunnik en ik spreek altijd af met mijn beste vriendinnen als ik in Nederland ben. 

Hoe is het tijdens deze bizarre tijd in jouw stad/land? Is alles in lockdown of valt het nog wel mee? Het is bizar! Aan het begin van de covidperiode, in maart, waren de maatregelen zeer rigoreus. De onbekendheid met hoe het virus zich zou gedragen gekoppeld aan de, op zeer beperkte schaal, aanwezige IC-bedden en beademingsaparatuur, dwong de overheid ertoe de grenzen te sluiten en het aantal uur vrije bewegingsruimte op straat in te perken. Daarnaast is er geen enkele discussie geweest over het wel of niet nut hebben van het dragen van een mondmasker. Iedereen draagt er gewoon een, want anders kom je geen enkele winkelruimte in. 

Wat doe je om de verveling van de thuisisolatie tegen te gaan? Vanaf het begin van de covidperiode hebben we een nieuwe routine in het gezin aangebracht. Elke dag sporten hoort hierbij en daarnaast gaan we elk weekend naar een afgelegen strand (perfecte social distancing).

Mis je in deze tijd nog meer je familie en vrienden? Ja, dit is een moment van bezinning en daarbij ga je ook meer nadenken over de dingen die je mist in je huidige bestaan. Daarom vonden wij het erg prettig om in juli even terug kunnen naar Nederland. 

Alles draait hier om prestaties en als eerste / beste voor de dag komen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Usain Bolt (onze buurman)Kun je het iedereen aanraden/afraden om te emigreren? Dit hangt volledig van je karakter af. Het leven in een ander land kan er heel mooi uitzien, maar het is altijd een balans tussen nieuwe / enerverende dingen ervaren en oude / bekende dingen missen. 

Kom je nog vaak in Nederland/Bunnik? Toen we in Italië woonden, veel vaker, maar nu de afstand wat groter is 1 à 2 keer per jaar. Meestal in de zomer en rondom kerst.

Wat is echt een mentaliteit uit het land waar je woont? Winnen! Alles draait hier om prestaties en als eerste / beste voor de dag komen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Usain Bolt (onze buurman) – the fastest man on the planet. 

Wat eten ze het liefst in je nieuwe land? Dat is vrij eenvoudig: kip....en dan het liefst zo veel mogelijk. 

Heb jij al (rare) gewoontes overgenomen? Ik dans tegenwoordig iets meer met m’n heupen. Wij blanken schijnen veel te veel met onze bovenlichamen te dansen. Het heeft me wat tijd en moeite gekost, maar inmiddels kan ik aardig mee in het nachtleven van Kingston. 

Heb je nog een leuke anekdote? Nederland staat natuurlijk redelijk bekend om zijn gedoogbeleid voor soft-drugs. Toen wij de eerste keer in Kingston kwamen, voelden we ons dan ook al behoorlijk snel thuis door de welbekende geur van het rookgerei waar Bob Marley ook wel pap van lustte. 

Wat zou je verder nog willen vertellen? Mocht iemand een vakantie plannen in Jamaica, neem alsjeblieft contact op voor de nodige tips. Er gaat (ging ivm covid) een Tui-vlucht direct naar de noordkust van Jamaica. Daar zitten wel vaak de nodige Feyenoord en Ajax shirts, maar goed...daar kun je doorheen kijken. 

Dankzij de inmiddels honderden Premium-abonnementen kunnen de journalisten van BunniksNieuws.nl extra verhalen maken. Het geeft ons de ruimte om net even dieper te graven in onderzoeksdocumenten, verder over de grens te kijken bij mensen die niet meer in Bunnik wonen (Groeten uit) en meer tijd te nemen voor een uitgebreid interview. Wilt u bijdragen aan deze vorm van kwalitatief goede lokale journalistiek? Word dan ook abonnee. Dat kan al vanaf 3,95 per maand via https://www.bunniksnieuws.nl/abonnement/bunniksnieuws/bestellen

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie