School Odijk
School Odijk Comite Open Monumentendag Bunnik

Odijkse monumentendag 2020: Odijk van een andere kant

18 augustus 2020 om 11:24 Historie

BUNNIK Vanwege de coronapandemie heeft het Comité Open Monumentendag Bunnik besloten dit jaar geen Open Monumentendag te organiseren. Enkele beheerders van een monument in Odijk denken toch inwoners in september te kunnen laten genieten van een aantal mooie Odijkse monumenten. Zij hebben, binnen de maatregelen die gelden, een leuk en leerzaam programma samengesteld. Samen met bezoekers gaan zij op ontdekkingsreis door middel van een fietstocht, rondleidingen, theeproeverijen, concerten en een rondleiding. Kortom, er is voor elk wat wils op 12 en 13 september.

PROGRAMMA

Zaterdag 12 september

Witte Kerkje (geopend van 10.30 tot 16.30 uur)

Er is een gemengd programma met een warm ontvangst door Amadé Passoir, neef van de 18e eeuwse kerkvoogd en kenner der historie van het Witte Kerkje. De viering van het 200-jarig bestaan van het kerkje is door de coronamaatregelen sterk bemoeilijkt. Toch aandacht voor dat lustrum: over kerkbier, over de vesperdienst en over het rijk geïllustreerde gedenkboek.

10.30 uur: Opening: deur open en start van ontvangst voor momumentbezoek

11.00 uur: Open Podium: Cordial, klassiek gitaarduo speelt lichte werken

11.45 uur: Korte optredens van leerlingen van docente-fluitiste Liselotte Kuling

12.30 uur: Pauze - stilte; bezichtiging, korte toelichting op de bouwgeschiedenis en de 200 jaarsviering in 2020

13.30 uur: Fluitworkshop, door Liselotte Kuhling

14.30 uur: Odijks Caberet ‘de Protestanders’, muzikaal begeleid door Hans de Munnik

15.00 uur: Orgelspel, door Rodyan van den Brink

16.00 uur: Einde open podium

16.30 uur: Sluiting. Einde bezichtiging en openstelling

Theetuin Tierelethee (geopend van 10 tot 17 uur)

14.00 uur: Rondleiding door woning en tuin Boomgaardweg 11

14.30 uur: Theeproeverij (vooraf inschrijven via info@tierelethee.nl)

Zondag 13 september 

Theetuin Tierelethee (geopend van 10 tot 17 uur)

11.30 uur: Inloop fietstocht

12.00 uur: Start fietstocht met Raymond Uppelschoten

12.30 uur: Rondleiding door woning en tuin Boomgaardweg 11

13.00 uur: Theeproeverij (vooraf inschrijven via info@tierelethee.nl)

‘t Wapen van Odijk (geopend van 11 tot 22.30 uur)

14.00 uur: Workshop schilderen door Rijk Roor met toelichting door Raymond Uppelschoten

14.30 uur: Einde workshop

16.00 uur: Bekendmaking winnaar Legowedstrijd

Workshop schilderen

Oude prenten en foto’s dienen als basis voor een kleurrijke tekening of schilderij om het verleden op deze manier tot leven te brengen. Voor beginners (en kinderen) is een kleurpaat beschikbaar op basis van een historische prent. Voor meer gevorderden dienen de voorbeelden als basis voor een eigen schets en schilderijtje. Gedurende een deel van de workshop krijgen deelnemers een toelichting op het verhaal achter de prent of de foto.

Maximum aantal deelnemers is 20, vooraf inschrijven via rijkroor56@gmail.com (zie ook www.atelierroor.nl). Passanten kunnen op de dag zelf nog deelnemen als er plek is.

Rijk Roor is lokaal kunstschilder en exposeert momenteel in Restaurant ‘t Wapen van Odijk.

Fietstocht oude scholen Odijk

Thema van de Open Monumentendagen in 2020 is ‘Educatie’. Raymond Uppelschoten neemt belangstellenden daarom mee langs negen plaatsen in Odijk, die een plek hebben in de scholengeschiedenis van het dorp. Hij vertelt onderweg over oude dorpsonderwijzers, jonge ontwikkelingen, gesloopte scholen en grote plannen. Maximaal aantal deelnemers is 25. Vooraf inschrijven bij één van de monumenten.

Raymond groeide op in Odijk en doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar de lange geschiedenis van het dorp. Hij schrijft artikelen in tijdschriften en blogt en vlogt op www.geschiedenisvanodijk.nl. Hij is mede-auteur van het boek Van Kerk en Dorp (200 jaar Witte Kerkje in Odijk), dat in november verschijnt.

Deelnemende Monumenten

Witte Kerkje

Zeisterweg 34, 3984 NL Odijk, phhz@xs4all.nl, www.pknodijk.nl/wittekerkje.php

Van de oorspronkelijke Romaanse kerk uit de 12e eeuw resteert, behalve de fundering, nog het koor uit 1548. In 1820 werd dit verlengd en voorzien van een nieuwe gevel en een klokkentorentje. In 1859 werd aan de oostzijde van de kerk een kleine consistoriekamer aangebouwd die nog een paar keer is uitgebreid. In 1982 vond een grote restauratie plaats. Daarbij werden ook de ramen vernieuwd. Het huidige orgel van Blank&Zoon stamt uit 1974.

t Wapen van Odijk

De Meent 53, 3984 JH Odijk, info@wapenvanodijk.nl, www.wapenvanodijk.nl

Het witgepleisterde pand met pannen zadeldak waar vier leilinden voor staan is waarschijnlijk in de 18e eeuw gebouwd als boerderij, annex uitspanning. De opkamer, rechts van de ingang heeft dienst gedaan als raadszaal toen Odijk nog een zelfstandige gemeente was. Hier werden ook huwelijken voltrokken. Dit deel van het pand is vermoedelijk het oudste deel van het pand. Omstreeks 1915 wordt het gekocht door Krijn Hazendonk en krijgt het dorpscafé in een later stadium de naam ‘t Wapen van Odijk. Vanaf 1950 hebben er verschillende ingrijpende verbouwingen plaats gevonden. Zo is de berging aan de linkerzijde tot woning verbouwd en is de aanbouw aan de achterzijde opgetrokken en is het dak vernieuwd. De hoger in de gevel geplaatste schuifvensters van de opkamer zijn voorzien van luiken. Eind jaren 1960 wordt het dorpscafé een restaurant.

Theetuin Tierelethee

Boomgaardweg 11, 3984 KG Odijk, info@tierelethee.nl, www.tierelethee.nl

Verscholen achter oude fruitbomen ligt niet alleen de theetuin Tierelethee maar ook een 120 jaar oud huis. Een verrassend landelijke plek in het centrum van het dorp Odijk. Een echte ontmoetingsplek, al tientallen jaren. Waar eerst de Odijkenaren elkaar ontmoeten tussen de bloemkolen en aardappelen kan er nu genoten worden van gezelligheid, koffie, thee en versnaperingen. Kom tussen de beukhagen, theekruiden en fruitbomen genieten van een kop thee of koffie met versgebakken taart.

De Theetuin Tierelethee is geopend in 2020. Eigenaren Yvon en Theo kochten het perceel met de oude woning uit 1900, een leegstaande groentewinkel en een riante voortuin aan de Boomgaardweg 11 een jaar eerder. Zij hebben de woning en tuin volledig verbouwd. De groentewinkel van Jongerius is gesloopt en vervangen door een nieuwe woonkamer en keuken. In de voortuin zijn de woekerende struiken vervangen door oude fruitbomen van kwekers uit de buurt.

Odijk, Rijnseweg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie