Zo zag de Odijkse kerk eruit in 1820, voor hij beschadigd raakte door de storm, zien de Beurthonk leerlingen tijdens een geschiedenisles in het Witte Kerkje in maart dit jaar.
Zo zag de Odijkse kerk eruit in 1820, voor hij beschadigd raakte door de storm, zien de Beurthonk leerlingen tijdens een geschiedenisles in het Witte Kerkje in maart dit jaar. Johanna Muis

Witte Kerkje bestaat 200 jaar en is open op 12 september

1 september 2020 om 16:00 Historie

ODIJK Ondanks dat de Open Monumenten Dagen in de gemeente Bunnik niet doorgaan wegens het coronavirus, kunnen liefhebbers van monumenten in Odijk toch de nodige dorpse historie opsnuiven op drie locaties. Een daarvan is het Witte Kerkje, misschien wel het bekendste monument van het dorp, dat volgende week, op 10 september, precies 200 jaar bestaat. 

door Agnes Corbeij

Het Witte Kerkje aan de Boomgaardweg heet officieel de Sint-Heribertkerk en is in gebruik door de Protestantse gemeenschap in het dorp. Predikant Kees Visser nam vorig jaar afscheid, hij ging met pensioen. Zijn opvolgster Bertie Boersma trok kort geleden met haar gezin in de pastorie en begint op 6 september met haar entreedienst. De huidige kerk bestaat 200 jaar, maar eeuwen daarvoor stond op deze plek al een Romaanse kerk. Deze werd gebouwd in de 12e eeuw en leek heel erg op de huidige Sint Stevenskerk in Werkhoven. Beide gebouwen behoorden tot dezelfde parochie. 

STORM Van deze Romaanse kerk is nu alleen nog de fundering over. De grote kerk werd onveilig na een storm in maart 1818. Besloten werd om de toren af te breken en het tufsteen te verkopen. Met de opbrengst werd een veel kleinere kerk herbouwd. Eigenlijk werd alleen het koor behouden. In 1820 werd dit verlengd en voorzien van een nieuwe gevel met een klokkentorentje. Zo is het huidige Witte Kerkje ontstaan. Het is dus eigenlijk een klein gedeelte van de oorspronkelijke kerk. Dit werd begin dit jaar ook uitgelegd aan de kinderen van de PC basisschool de Beurthonk, waar de kerk veel mee samenwerkt. De kinderen mochten aan de maquette komen van de oorspronkelijke kerk en zo het koor loshalen en zelf het Witte Kerkje creëren.

JUBILEUM Het 200-jarig bestaan van de kerk zou uitgebreid gevierd worden door de kerkgemeenschap. Door corona is het grootste deel van die activiteiten in het water gevallen. De meeste onderdelen van het programma worden doorgeschoven naar volgend jaar. Er was bijvoorbeeld een bijzondere concertreeks, waarvan maar twee concerten hebben plaatsgevonden. Ook stiltewandelingen en schilderworkshops zijn niet doorgegaan. Op 13 september zou de jubileumdienst plaatsvinden, ook die gaat niet door. 

Maar de organisatie zit niet bij de pakken neer. Er zijn ook zaken die wel gewoon door kunnen gaan. Zo is er bijvoorbeeld het boek over de geschiedenis van de kerk en haar leden. Dit komt iets later uit, maar wel nog dit jaar. Henk van der Brug, voorzitter van de jubileumcommissie: ,,Het archief is een tijd dicht geweest en we konden minder goed overleggen. Daardoor is er wel vertraging geweest, maar november moet lukken.” Het boek wordt geschreven door dorpshistoricus Raymond Uppelschoten en Wil van der Plas, gemeentelid en historicus.

Ook het speciale bier werd al gedronken. De Bier & Bijbelgroep van het Witte Kerkje heeft een speciaal jubileumbier laten brouwen onder de naam Odijkse Witte. Het jubileumbier is gebrouwen door Stadsbrouwerij De Dikke in Wijk bij Duurstede. Een derde onderdeel dat doorgaat, is de onthulling van een kunstwerk op het grasveld voor de kerk, dat gemaakt is van Odijkse klei. Dit zal half oktober plaatsvinden. Zowel het kunstwerk als het boek zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van stichting Vrienden van het Witte Kerkje, de groep vrijwilligers die door het draaiende houden van het Snuffelhonk al jaren inkomsten genereert voor het onderhoud van het monument. 

DIENSTEN De kerkdiensten zijn online heel goed te volgen geweest, dat was ook voor de coronacrisis al het geval. Op donderdag 10 september is de vesperdienst, precies op de dag dat de kerk 200 jaar bestaat. Ook dan zal er in de kerk beperkte ruimte zijn. Deze dienst begint om 19.30 uur en is ook online te beluisteren via www.pknodijk.nl Centraal in de dienst staat de bijbellezing die 200 jaar geleden werd voorgelezen in de inwijdingsdienst. De tekst gaat voornamelijk over dankbaarheid, die destijds werd gevoeld, toen het gerestaureerde koor van de Heribertkerk als Witte Kerkje in gebruik genomen werd.

Twee dagen later doet het Witte Kerkje mee aan de Odijkse Monumentendagen. Op zaterdag 12 september is de kerk geopend, van 10.30 tot 16.30 uur. Er is een gemengd muzikaal programma met een warm ontvangst door Amadé Passoir, neef van de 18e eeuwse kerkvoogd en kenner van de geschiedenis van het Witte Kerkje. Ook zal er aandacht zijn voor het 200-jarig bestaan van het kerk en is er cabaret.

Het volledige programma is als volgt:

10:30 Opening: deur open en start van ontvangst voor momumentbezoek

11:00 Open Podium: Cordial, klassiek gitaarduo speelt lichte werken

11:45 Korte optredens van leerlingen van docente-fluitiste Liselotte Kuling

12:30 Pauze - stilte; bezichtiging, korte toelichting op de bouwgeschiedenis en de 200 jaarsviering in 2020

13:30 Fluitworkshop, door Liselotte Kuhling

14:30 Odijks Caberet ‘de Protestanders’, muzikaal begeleid door Hans de Munnik

15:00 Orgelspel, door Rodyan van den Brink

16:00 Einde open podium

16:30 Sluiting. Einde bezichtiging en openstelling

Het aantal plaatsen in de kerk is beperkt. Daarom vraagt de organisatie bezoekers om zich vooraf aan te melden via info@pknodijk.nl en daarbij aan te geven welke onderdelen van het programma u graag wilt bijwonen.

Ook theetuin Tierelethee en ‘t Wapen van Odijk doen mee aan de Odijkse Monumentendagen. Het gehele programma stond twee week geleden in de papieren krant en is onder meer te vinden op de website van Bunniks Nieuws. 

De oorspronkelijke kerk met vooraan het koor, dat sinds 1820 het hele Witte Kerkje van Odijk is.
Dorpshistoricus Raymond Uppelschoten is een van de twee schrijvers van het boek over de historie van het Witte Kerkje.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie