Welpen aan het ontbijt
Welpen aan het ontbijt Scouting Katimavik

Scouting Katimavik toch op zomerkamp!

Recreatie

ODIJK De welpen en scouts van Scouting Katimavik zijn afgelopen week toch op kamp geweest. Maatregelen rond het coronavirus maakten het lange tijd spannend of zomerkampen toegestaan zouden worden. Toen half juni het verlossende woord hierover werd gesproken, ging dat gepaard met een waslijst aan restricties die menig scoutinggroep deed besluiten om hun zomerkamp alsnog af te gelasten. Zo niet de vrijwilligers van Scouting Katimavik. Net als bij Jong Nederland in Werkhoven, zag de leiding van de jeugdgroepen in Odijk mogelijkheden om in aangepaste vorm (deels) op eigen locatie toch op kamp te gaan.

SCOUTSKAMP De scouts (11-15 jaar) verzamelden maandagochtend vroeg bij het troephuis aan de Singel in Odijk. De 14 jeugdleden startten in drie groepen met het opzetten van de tenten en het bouwen van keukens. Een stapel houten balken (pionierpalen), vele meters touw en een zeil toverden ze om in een plek om zelf te koken en te chillen. Veel tijd voor dat laatste was er trouwens niet. De kano, pijl- en bogen, laserguns en een waterbal – een bal waarin je jezelf opsluit en over water kunt lopen - gaven veel plezier. Op dinsdag werd het bomenmuseum in Doorn bezocht en kregen de scouts de opdracht om in Wijk bij Duurstede een fotospeurtocht te maken. Een dag, goed voor bijna 40 fietskilometers. Dat het kamp hiermee eigenlijk nog maar net begonnen was merkten de deelnemers toen ze die avond opgeslokt werden in het thema ‘Jumanji’, naar de films over een spel dat, eenmaal geopend, uitgespeeld moet worden om terug te kunnen keren in je eigen leven. Een hike bracht de spelers, level na level, met de trein naar Rhenen, te voet naar Veenendaal en per kano in Scherpenzeel, ondertussen hun bagage in een rugzak vervoerend. Na een nacht onder de blote hemel bij Boerderij de Pol, trok het gezelschap, opnieuw te voet, via het Henschotermeer en Austerlitz terug naar Odijk. Een escape room bracht ze tenslotte terug in de werkelijkheid. Na het kampvuur en nog een korte nacht lieten de scouts zich boordevol verhalen in de armen van hun ouders vallen, die een diepe buiging voor de leiding van dit kamp maakten.

WELPENWEEKEND Het troephuis onderging vrijdagochtend een grondige reiniging en ontving een vers team vrijwilligers voor het 3-daagse welpenkamp (7-11 jaar), dat tropisch warm begon.
Nadat de slaapspullen waren klaargelegd en de tenten waren opgezet, werden daarom meteen de zwembroeken aangetrokken om te zwemmen en te kanoën in de Kromme Rijn.
Na een stevig avondmaal speelden ze ‘s avonds het spannende weerwolvenspel! Een spanning die nog even terugkwam toen de welpen wakker werden door regen en onweer.
Natuurlijk zijn er ook typische scoutingopdrachten gedaan. Zaterdagochtend hebben de welpen een routetechniek geoefend en gelopen, gevolgd door een goede lunch en opnieuw een frisse duik in het water.
Aan het einde van de middag hebben alle welpen geholpen met koken. Er werd spaghetti gekookt wat er daarna zichtbaar smakelijk in ging! De afwaswedstrijd maakte dat alles binnen 10 minuten weer netjes was opgeruimd. Bij het kampvuur werd ‘s avonds een gezellige bonte avond georganiseerd, waar zelfs de kinderen bij de voetbalvelden voor applaudisseerden! Er werden liedjes gezongen, moppen getapt en voorgelezen uit een griezelboek. Zondag was opruimdag met een spelletjesmiddag. De welpen genoten zichtbaar van het weekend en vonden het spannend en leuk om in tenten te slapen! Het was een heerlijk coronaproof kamp op eigen terrein.

VRIJWILLIGERS WELKOM Verhalen als deze roepen bij menigeen herinneringen op aan eigen vakantie- en schoolkampen. De jeugdleiding van Scouting Katimavik, die deze kampen organiseerde, wordt omgeven door een groep vrijwilligers voor materiaalbeheer, bestuurswerk en hand- en spandiensten. Samen vormen ze een gezellig gezelschap dat altijd aanvulling kan gebruiken. Lijkt het je leuk om kinderen en jongeren uit te dagen bij hun ontwikkeling? Kom dan gerust een keer vrijblijvend kijken, een babbeltje maken en/of meedoen. Weet je dat sommige opleidingen vrijwilligerswerk bij scouting als stage accepteren? Alle reden om eens op www.katimavik.nl te kijken en/of contact op te nemen met Wim Ceelen via groepsbegeleider@katimavik.nl.

Mats, Thomas, Youp en David klaar voor de hike
advertentie
advertentie