Vincent Bijlo
Vincent Bijlo Rob Huibers
column

Bijlo’s Bunniks Blik: Petitie

Column

,,Heb jij de petitie al getekend?”

,,Welke petitie, ik krijg per dag tientallen mails dat ik petities moet tekenen. Ze willen dat ik overal tegen ben. Tegen Russisch gas, dat ben ik uiteraard, tegen woningbouw in het groen, ook suffig grasland waar de biodiversiteit allang is verdwenen noemen ze tegenwoordig groen, tegen, tegen, tegen, ik moet overal tegen zijn. Tegen de woedende boeren, tegen de overheid die de boeren woedend maakt, ik kreeg zelfs laatst een petitie binnen die tegen het recht op abortus is. Ik kan er zo langzamerhand niet goed meer tegen, het stuit mij tegen de borst. Dan maak ik een harde grap, dan schrijf ik dat het misschien beter was geweest als die bloedfanatieke, intimiderende anti-abortusmensen zelf nooit geboren waren.

Dan zijn ze diep beledigd, gekwetst en ze eisen excuses en ze dreigen met een petitie om die af te dwingen. Nederland is gepetitieficeerd.”

,,Maar je bent toch wel tegen? Je moet gewoon tegen zijn.”

“Ja, dat bedoel ik nou, ik moet, ik moet, ik moet! Mag ik misschien zelf nog iets vinden? Moet ik mij verbinden aan jouw absolute, gemakzuchtige muisklikwaarheid?”

,,Maar het is toch belachelijk!”

,,Jajajaja, alles is belachelijk. Maar weet je wat het aller aller allerbelachtelijkste is? En daar krijg ik nou nooit een petitie over, het aller aller alerbelachelijkste is het nog wel dat dit land al twaalf jaar lang zucht onder het bewind van regeringen die het volkomen naar de kloten hebben laten helpen.”

,,Dat is niet belachelijk, dat heet democratie.”

,,Nee, het is morele corruptie, niet meer en niet minder en het is angst, angst voor petities.”

,,Dus je tekent niet, lafaard dat je er bent, dat valt me ongelofelijk van je tegen.”

,,maar waar moet ik dan tegen zijn?”

,,Tegen de Japanse Duizendknoop natuurlijk.”

,,Wat? De Japanse Duizendknoop?”

,,Ja, dat is een gore, vuile invasieve exoot. Die groeit dwars door de rioolbuizen heen en hij ondermijnt de fundamenten van de huizen.”

,,Nee, ik teken niet. Althans, niet voor die plant alleen. Mijn handtekening krijg je alleen als je erbij zet dat die Japanse duizendknoop staat voor alles wat er in Nederland is scheefgegroeid. Ons systeem is onhoudbaar, het moet radicaal anders, we houden dit niet meer lang vol. Kom op, wees niet langer overal tegen, wees voor een nieuw, fris echt groen Nederland, waar je vliegen hoort vliegen ipv vliegtuigen.”

Vincent Bijlo

advertentie
advertentie