Afbeelding
Wouter de Kleyn
column

Kleyne Lettertjes: Parkeerdruk

Column

BUNNIK Je zal maar in de Dorpstraat wonen. Doorgaans sereen en vredig, maar het keerpunt ligt rond etenstijd. Dan heersen thuisbezorgd en afhaal daar. Samen zorgen ze voor een komen en gaan van auto’s en scooters die al tetrissend tussen, naast, voor en achter plantenbakken en parkeervakken worden weggezet. Voor korte duur, want de volgende bestelling staat al klaar. Auto’s scheuren weg en worden ergens neergeknald. Het gaat op een tempo en met een saggerijnige nonchalance dat het een wonder is dat er geen ongelukken gebeuren met flanerende dorpsgenoten. De arme parkeerpolitie van Slagerij Baars is er niet meer bij en dat is misschien maar beter nu het voor haar deur er slechter op is geworden.

Om de hoek is het niet anders. Tot op de Provincialeweg staan auto’s te wachten tot de uitparkeerders schoorrijdend ruimte hebben gemaakt voor de volgende bezoekers. Op de Van Hardenbroekstraat is het vaak schuifpuzzelen voor gevorderden. Wel even de blauwe parkeerschijf onder de voorruit, anders krijg je een dikke waarschuwing van een buitengewoon ijverige opsporingsambtenaar. Stapvoets passeren de nieuwkomers, hopend op een wegrijder terwijl ze hun voorganger vervloeken. Iedereen aast op een plekje voor de winkeldeur. Mooiste plaats is de voortuin van de bloemist.

Ik heb sowieso wat met parkeren. Dat heb ik meegenomen uit Utrecht. Daar kon ik nooit voor de deur parkeren en moest ik soms met de bus naar huis. Met de verhuizing naar autovriendelijk Bunnik heb ik nu de luxe van voor-de-deur-parkeren. Dat koester ik als een bewonersrecht. Iedereen heeft zo zijn eigen parkeerstekje bij ons in de wijk. Soms wordt de balans verstoord door een verbouwing, dan gonst het in de buurt ineens van wildparkerende aannemersbusjes. Dat is vaak het begin van een tijdlang parkeerlandjepik. Ik kan me ondertussen oprecht verwonderen over de auto’s die op ‘mijn plek’ staan.

Terug naar de binnenstad. Aan de overkant van de Provinciale weg is het ook lastig auto’s stationeren. De Engboogerdbuurt wordt weer eens een keer opnieuw ingericht. In 2018 trokken we er de wegen open voor nieuwe gas- en waterleidingen, het komende jaar doen we er een rondje riolering. Verdeeld over 12 deelprojecten. Tijdens het werk liggen de straten open en moeten de bewoners tijdelijk elders parkeren. Iedereen is alert op zijn of haar ‘mijn plek’. Maar het is allemaal voor een goed doel. Het keerpunt is op 21 juli 2023. Dan is er weer plek voor de deur, kan thuisbezorgd weer bij iedereen terecht en dan kan de hele wijk zich na etenstijd weer met een gerust hart achteruit op de wc parkeren.

Wouter de Kleyn

advertentie
advertentie