Afbeelding
Gemeente Bunnik
column

Raadspraat: Raadswerk

7 juli 2021 om 14:30 Column

Overweegt u kandidaat te zijn voor een plek in de raad na de verkiezingen van komende maart?

Op dit moment zijn de Bunnikse politieke stromingen, in het openbaar en achter de schermen, bezig met het rekruteren en vinden van geschikte kandidaten, onder de eigen leden en bij bewoners met belangstelling voor de lokale politiek. Dan is het misschien behulpzaam om een inkijk te geven in hoe het raadswerk eruit kan zien, uiteraard gebaseerd op eigen ervaring en dus misschien subjectief.

Om te beginnen, de tijdsbesteding. 8 tot 12 uur per week, werd mij verteld, toen ik werd benaderd voor een plek op de kandidatenlijst. In minuten geteld, zou het misschien kunnen kloppen, maar er is zelden een dag zonder aandacht voor het raadswerk. Het raadswerk kan de hele dag doorgaan, met berichten, apps, telefoontjes, die vaak een bepaalde urgentie hebben. Een realistischer inschatting is dus hoger.

Ook zijn het veelal de avonduren die geclaimd worden voor de vergaderingen, van de raad, met de fractie, commissies, informatieavonden, thema avonden, masterclasses, werksessies, bijpraatsessies. Gemiddeld twee soms drie avonden per week en de laatste tijd voelt het alsof wij elke avond een programma hebben.

Een ander aspect van het raadswerk dat mij heel erg aansprak was het verwachte contact met bewoners en ondernemers, verenigingen en clubs over zaken waar de gemeente, positief of anders, hun leven raakt. Dat is tegengevallen. Alle vergaderingen zuigen raadsleden het gemeentehuis binnen terwijl ik, en met mij denk ik de meeste collega’, veel liever buiten in contact met de Bunnikse samenleving zijn. Het vergt een extra inspanning om de contacten te blijven onderhouden en corona heeft hierbij zeker niet geholpen.

Wat hier tegenover staat, en motivatie geeft, is het verschil maken. Wij behandelen veel interessante onderwerpen die lokaal er toe doen. De ambtelijke organisatie en het college doen veruit het meeste werk maar de raad heeft zijn rol en opkomen voor de belangen van onze bewoners geeft voldoening en energie. Als dat je aanspreekt, meld je aan.

Ralph Hallo

Bunniks Belang

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie