Afbeelding
Wypke Zuidweg
Raadspraat

STOP de hondenbelasting

16 juni 2021 om 13:00 Column

Altijd goed voor hoogoplopende emoties. Hondenpoep.

Ook in de gemeenteraad elk jaar weer onderwerp van gesprek. Wij van P21 willen van de hondenbelasting af. Het is een onterechte en ouderwetse belasting. Het geld wordt niet persé uitgegeven aan hondenuitlaatvelden of het opruimen van hondenpoep. Jaren geleden is het hondenbeleid al afgeschaft. Gemeenten mogen zelf weten waar ze de hondenbelasting aan besteden. 54% van de gemeentes in Nederland heft helemaal geen hondenbelasting. Bunnik daarentegen behoort tot de duurste gemeente op dit punt. Grote honden betalen evenveel als kleine honden maar poepen meer. Katten die op straat poepen hoeven al helemaal geen belasting te betalen. Het levert gedoe en discussie op. En is niet meer uit te leggen aan inwoners.

Een beetje historie

In de middeleeuwen werd de hondenbelasting ingevoerd als wegenbelasting. Honden werden voor een kar gespannen om goederen te transporteren. Ook werden er kosten gemaakt voor de bestrijding van hondsdolheid die betaald moest worden. Maar zeg nou zelf. Zie jij nog wel eens een hond voor een karretje lopen? Wij niet! Het is precies daarom dat bijna de helft van alle gemeenten de hondenbelasting hebben afgeschaft. 

Vriendschap, vreugde en gezondheid

En laten we ook niet vergeten dat voor veel inwoners hun hond een grote bron van vriendschap, vreugde en gezondheid is. Het houden van een hond voorkomt isolement, het zorgt voor beweging, het gaat eenzaamheid tegen én het zorgt voor extra (sociale) veiligheid. Het mag dan ook niet zo zijn dat een hoge hondenbelasting voor sommige (aanstaande) hondeneigenaren een (financiële) drempel is om een hond te kunnen houden.

Kortom, we gaan het bij de bespreking van de begroting weer proberen: schaf de hondenbelasting af! We voelen ons gesteund door het landelijke burgerinitiatief ‘STOP de hondenbelasting’ die momenteel kan rekenen op een kamermeerderheid.

Noot voor de wethouder:

Als elk van de 400 miljonairs in onze gemeente (bron: ’t Groentje 23-3-2020) dertig euro betaalt hebben we de wegvallende opbrengsten uit hondenbelasting gecompenseerd. Tijd voor een beetje miljonairsbelasting?

Wypke Zuidweg

Gemeenteraadslid P21

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie