Afbeelding
Oscar Larik
column

Kleyne Lettertjes: Jaaropgave

Column

Gelukkig nieuwjaar! In veel huishoudens is het nieuwe jaar hartelijk verwelkomd. Niet vaak hadden we zo weinig mensen om ons heen en zo veel haast om een jaar achter ons te laten. 2020 bleek al snel een virusjaar dat ons veel vrijheid en evenementen ontnam, dat onze wereld verkleinde tot thuisarrest en onze onderlinge afstand vergrootte met anderhalve meter. Wat waren we klaar met dat jaar. Vastgelopen in een lockdown was het tijd voor een harde reboot. En klokslag twaalf uur verloste de jaarwisseling ons van het vervloekte 2020. Twintig-twintig was stom. 2021 wordt leuk - hoe dan ook!

In de veroordeling van 2020 ligt de hartstochtelijke wens voor betere tijden, want 1 januari 2021 voelde alleen anders door een stevige hoofdpijn. Welkom in 2021! We blijven gewoon waar we gebleven zijn: thuis is de norm. En daar zit ik weer, achter mijn laptop aan de eettafel uit te buiken van een overdadige decembermaand. Mijn kinderen zijn boven op school en ik probeer in te loggen op een online meeting. Ik wil op tijd zijn, want het is cruciaal dat ik een vitale indruk maak, dat schijnt te helpen in deze tijd.

Het was misschien een rustige jaarwisseling, maar het jaar begint koortsachtig. Mutaties van het coronavirus waaieren uit over de wereld terwijl de eerste prikken worden gezet. De Britse variant maakt de oversteek naar het vasteland en het aantal besmettingen in ons land loopt niet snel genoeg terug. Ongeduldig kijken ondernemers op de klok. Hoe lang duurt de lockdown nog en wie is er bestand tegen zulke drastische sluitingstijden? Wanneer kunnen we weer open, weer werken, weer bedienen, weer verdienen, gewoon aan de slag? Kans is groot dat het allemaal wat langer gaat duren.

De intentie om er in 2021 wat leuks van te maken, leeft bij velen. We willen geen afstand meer houden. We popelen om elkaar weer op te zoeken, om weer eens flink te knuffelen, we willen de terrassen op en uit eten, we willen weer dansen en uitgaan en mijn kinderen kunnen wel een kappertje gebruiken. Dat 2021, met veel geduld en een vaccin, uiteindelijk een gaver jaar wordt daar heeft het alle schijn van. Stel je eens voor: wat een energie komt er straks vrij als dat allemaal weer mag! En weet je wat ook leuk is? We hebben in 2021 nog een boel 2020 tegoed: het Songfestival in Rotterdam, Kerst met de fam, het EK voetbal, talloze concerten, uitgestelde jubileumfeesten, Om Odijk, HRFST Festival, Geheime Liefde, noem maar op. 2021 wordt leuk - hoe dan ook! Al blijft dat voor nu nog even bij een goed voornemen…

Wouter de Kleyn

advertentie