Echtpaar van Leeuwen: ,,We wisten niet dat we zo’n mooi huis hadden”.
Echtpaar van Leeuwen: ,,We wisten niet dat we zo’n mooi huis hadden”. Marjoek Warmink

Frans van Leeuwen over zijn huis aan de Bogerd in Cothen: ‘Gebouwd met eigen handen’

10 november 2020 om 19:41 Advertorial_1

COTHEN Ruim 50 jaar geleden bouwde Frans van Leeuwen zijn eigen huis aan de Bogerd: ,,Mijn vrouw en ik wilden hier nooit meer weg”. Met het klimmen der jaren, leek het toch beter kleiner te gaan wonen. Maar weggaan uit Cothen was absoluut geen optie.

door Babs Bouman

Rasecht Cothens bloed heeft Van Leeuwen, ondanks dat hij er niet geboren is. Zijn vrouw .. komt uit Werkhoven, maar daar heeft ze niks meer mee. Al die jaren zijn ze voor en door Cothen en zitten ze overal op en in: ,,voetbal, carnaval, kaarten, noem maar op”, vertelt mevrouw Van Leeuwen. Ze kennen iedereen en iedereen kent hen. De buurt rondom de Bogerd was heel gezellig en sociaal; de jaarlijkse barbecue of oud en nieuw vieren. Het was altijd heel fijn.

FIT Van Leeuwen was zijn hele leven bouwvakker. Van oudsher is Cothen een echt bouwvakkersdorp en bouwden veel inwoners hun eigen huis. Meestal werkte Van Leeuwen in het westen van het land, bij onderaannemers. Zijn rug en schouders zijn niet al te best meer: ,,Verder ben ik er gelukkig goed uitgekomen”, en is hij nog heel fit voor zijn 85 jaar. Hij heeft zelfs nog een ‘bijbaantje’ en haalt en brengt auto’s door heel Nederland die gerepareerd moeten worden. Mevrouw van Leeuwen werkte lange tijd in de zorg, totdat ze diploma’s moest gaan halen voor dat werk. ,,Dat werd me te gortig en toen ben ik gestopt”, aldus mevrouw Van Leeuwen. Al jaren geniet ze van de vrije tijd.

VRIJ Vijftig jaar woonden ze in hun huis aan de Bogerd. Nooit hadden ze gedacht daar ooit weg te gaan. Maar met het klimmen der jaren en wat gezondheidsproblemen, vonden ze het huis en de tuin toch te groot worden. Een vriendin van hun woonde in een fijn huurhuis; op steenworp afstand van waar ze nu woonden. Dat huis zou net goed zijn voor het echtpaar van 85 jaar. Met beneden een slaapkamer en ook ruimte achter het huis om lekker buiten te zitten. Onverwacht snel kwam het huis vrij en moesten ze in drie dagen beslissen. ,,Dat vonden we een moeilijke stap, want eigenlijk wilden we kalm aan doen”, zegt mevrouw Van Leeuwen. In een mum van tijd, een maand later, zaten ze in het nieuwe huis en nu ze er eenmaal zitten hebben ze het heel erg naar hun zin. Het huis kijkt vrij uit op het groen en ze zien de schoolgaande kinderen voorbij lopen: ,,Een perfecte woning voor mensen op leeftijd”, aldus Frans van Leeuwen.

Mevrouw Van Leeuwen was heel blij dat ze de verhuiswagen van ENTREE Makelaars konden gebruiken

Rap verhuizen was geen probleem voor Van Leeuwen. Zo zit hij ook wel in elkaar. Als er iets moet gebeuren dan moet het ook zo snel mogelijk. ,,In een halve dag waren we over”, vertelt Van Leeuwen. Mevrouw Van Leeuwen was heel blij dat ze de verhuiswagen van ENTREE Makelaars konden gebruiken. ,,Hemelsbreed is het niet zo ver, maar het was toch fijn dat al onze spullen heel en droog zijn overgekomen”. Vooral de in hoogte verstelbare laadklep was heel praktisch. Met sjouwhulp van de drie schoonzoons en de drie dochters die zich bekommerden om de inrichting, stonden alle spullen in een mum van tijd op hun plek en konden ze aan de koffie.

LOF De verhuiswagen van ENTREE Makelaars vonden ze heel handig. Overigens is echtpaar van Leeuwen uitermate tevreden over de diensten van ENTREE: ,,Alles is perfect gegaan”, vertelt mevrouw Van Leeuwen. Ze vond het heel fijn dat Rens van Doorn duidelijke afspraken maakte en altijd op tijd kwam. De fotografe maakte prachtige foto’s van hun huis. ,,We wisten niet dat we in zo’n mooi huis woonden”, zegt Van Leeuwen. Niks dan lof over ENTREE Makelaars. Van Leeuwen wilde dat het huis snel verkocht zou worden, want hij zag het niet zitten een jaar tegen zo’n bord aan te kijken. Gelukkig was er snel een goede koper gevonden en hoefden ze zelfs de deur niet uit om het contract te tekenen.

Echtpaar van Leeuwen hoopt nog jaren te genieten van het dorp Cothen waar ze zo van houden. De buurt is rustig en de kerk is heel dichtbij. Ze zwaaien naar iedereen die voorbijkomt. Wat wil je nog meer?

De dorpskern van Cothen met de Korenmolen die nog regelmatig gebruikt wordt voor het malen van tarwe tot consumptiemeel.
Het oude huis aan de Bogerd dat Van Leeuwen vijftig jaar geleden zelf bouwde.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie