Winny Toersen
Winny Toersen Winny Toersen
raadspraat

Beslissen doen we samen

31 maart 2020 om 12:34 Column

De uitnodiging om iets te schrijven voor deze rubriek was niet nieuw. Vaak heb ik mijn gedachten laten gaan waarover. Maar nu de deadline nadert, lijkt geen onderwerp relevant. We leven in de ban van het oprukkende coronavirus en vallen stil. Ook in de gemeenteraad.

Zonder coronavirus zouden we nu het gesprek voeren over De Hoenderik. Woningbouw op een mooie plek die de één zo wil houden en waar anderen kansen zien voor woningbouw en toegankelijke natuur. En we zouden beslissen over appartementen aan de Singel in Odijk en plan Weerdenburg in Werkhoven. Beslissingen die stuk voor stuk bepalen hoe onze kernen er uit zien in 2030.

In deze raadsperiode gaat het niet alleen over beeldbepalende woningbouw. Onlangs stemden we in met het afgeven van een vergunning voor een zonneveld. Tegelijkertijd beslissen we over kansen om binnen en buiten de kernen te vergroenen. En over hoe we met de hand op de knip de kernen verkeersluw kunnen maken en houden.

Het beeld van Bunnik verandert. Maar geldt dat ook voor de mensen? Ook daar doet onze gemeente onderzoek naar. We weten dat er vooral ouderen en gezinnen met kinderen wonen. Weinig nieuws. Maar hoe zien inwoners zelf de kwaliteit van hun leven in de dorpen? Door het ze te vragen creëren we een sociaal beeld van Bunnik. Straks een belangrijk vertrekpunt om te kunnen beslissen over beleidskeuzes in het sociaal domein.

En toen was daar het Coronavirus. Beslissingen die in deze welvarende gemeente nodig zijn om ambities te halen, lijken volkomen naar de achtergrond verdwenen. Met man en macht wordt gewerkt aan (nood)verordeningen om de nu geldende leefregels te kunnen naleven en handhaven. Daar komt geen inspraak aan te pas. Samen beslissen gaat nu over het afstemmen met buurgemeenten binnen de veiligheidsregio.

Is dat erg voor onze ambities? Ik denk van niet.

Deze impasse biedt tijd om ambities te laten en bezinken en om met elkaar het gesprek te voeren over gewenste en noodzakelijke veranderingen. Zowel het gesprek in de gemeenteraad, als daarbuiten. Gesprekken met en door inwoners, bedrijven, middenstand, horeca, agrariërs, (wijk)verenigingen, scholen, zorgorganisaties, cultuur- en sfeermakers. Nu nog vanuit huis. Maar hopelijk snel weer met elkaar op straat, langs sportvelden, in huiskamers en op de (school)pleinen. Herontdekken hoe waardevol het is om samen te kunnen beslissen, ook al trek je niet altijd aan het langste eind.

Van waar dit inzicht? Tijdens mijn buitenmomentje loop ik dagelijks langs een raamkozijn met de Loesje-tekst. 'De tijdgeest is veranderd. We doen het nu weer samen.' Laat dit waar zijn, denk ik dan. En ik hoop dat ook u straks weer meedoet aan samen beslissen voor de toekomst van Bunnik.

Winny Toersen

De Liberalen Bunnik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie